Belföld
Budapest, 2016. április 28.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv bemutatóján az MNB fővárosi székházában 2016. április 28-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

“Iránytű a pénzügyekhez” című tankönyvet mutatott be Matolcsy

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 28. 12:35

A kiadvány mérföldkövet jelent a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatásában - mondta az MNB elnöke.

Matolcsy György szerint a pénzügyi kultúra fejlesztése a gazdaságban versenyképességi tényező. Ehhez a jegybank saját eszközeivel a jövőben is hozzájárul. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az “Iránytű a pénzügyekhez” című tankönyv bemutatóján Budapesten beszélt.

Azt mondta, az MNB a jegybanktörvényben rögzített feladatának tesz eleget, amikor a pénzügyi intézményekre kirótt bírságokból származó bevételeket a lakosság, elsősorban a fiatal korosztályok gazdasági ismereteinek bővítésére és pénzügyi tudatosságuk erősítésére használja fel. A következő tanévben a középiskolákba kerülő kiadvány mérföldkövet jelent a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatásában, terjesztésében – tette hozzá.

A tankönyv – a jegybank alá tartozó Pénziránytű Alapítvány – szerint több szempontból is egyedülálló újdonság a hazai oktatásban.

Bár a Nemzeti alaptanterv eddig is fontos célként határozta meg a diákok pénzügyi tudatosságának erősítését, a gyakorlatban ez az elvárás eddig nem teljesült.

Budapest, 2016. április 28.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv bemutatóján az MNB fővárosi székházában 2016. április 28-án.
MTI Fotó: Soós Lajos
MTI / Soós Lajos

A hatékony oktatás egyik fő akadálya az volt, hogy nem állt rendelkezésre egy következetes logika szerint felépülő, a teljes pénzügyi-gazdasági ismeretkört lefedő tankönyv. Ezt a hiányosságot pótolja az Iránytű a pénzügyekhez, amely a hétköznapi életből ismert gyakorlati problémák, „esettanulmányok” felől indulva mutatja be a mindennapi pénzügyek és a gazdaság működésének fontosabb összefüggéseit.

A Pénziránytű Alapítvány támogatásának köszönhetően a Könyvtárellátó (mint kiadó) a kötet első 40 ezer példányát ingyenesen az érdeklődő és a pénzügyi oktatást tanrendjükbe bevezető iskolák rendelkezésére bocsátja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.