Belföld

Csaknem egytonnás drogfogás a Liszt Ferenc repülőtéren

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 04. 27. 07:55

A nemzetközi bűnbanda Budapesten át csempészte a katot Nyugat-Európába.

A szállítólevélen zöld tea megnevezéssel érkezett a repülőtérre a 18 dobozból álló küldemény, amelynek ellenőrzésekor kiderült, a zöld növényi törmelék valójában kábítószer. Abban a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakértői kábítószernek minősülő katinon és katin hatóanyagot mutattak ki, melyek az Afrika magashegységeiben honos kat növény vegyületei – írja a police.hu.

A szállítmányt egy kenyai vállalkozás adta fel, címzettje egy Magyarországon bejegyzett kft. volt, de az ügy szálai Nyugat-Európába vezettek. Ausztriában ugyanis korábban három szomáliai állampolgárságú férfit fogtak el. Ők Bécsben kereskedtek kattal. Nagy tételben csomagolták, porciózták a kábítószert, feltehetően Svédországba és Dániába küldték volna tovább.

A csomagolóhelyükön, egy bérelt raktárban lefoglalt mintegy 400 kilónyi kat Magyarországról került Bécsbe. Az elfogott szomáliai férfiak egyike az iratai szerint Budapesten lakott. Az osztrák nyomozók szerint a szervezett bűnbanda által értékesített kat – teának álcázva – Etiópiából és Kenyából érkezett légi úton Magyarországra – az áprilisi szállítmányéval megegyező kft.-nek címezve –, majd magyar rendszámú furgonokkal vitték Bécsbe.

A magyarországi cég ügyvezetőjét, Atekha J. S. nigériai állampolgárt, akkor fogták el az NNI nyomozói, amikor a vámot kifizetve el akarta szállíttatni a katot. Később elfogták Siyaad L. M. brit állampolgárt is. A nyomozás adatai szerint a szomáliai származású, Londonban élő nő adta a pénzt a vám kifizetésére, a kábítószerrel ő rendelkezett volna. Ő korábban vett már át zöld teának álcázott katszállítmányt Londonban, feltehetően a Liszt Ferenc repülőtéren lefoglalt kábítószert is a brit fővárosba szállíttatta volna.

Az NNI nyomozása feltárta, a Bécsben lefoglalt kábítószer budapesti átvételében és továbbításában Atekha J. S. aktív szerepet játszott. Mivel Bécsben, Koppenhágában és Londonban is foglaltak le a hatóságok olyan szállítmányokat, amelyek fuvarlevelén zöld tea árumegnevezés szerepel, ám valójában kat volt bennük, feltételezhető, hogy a nigériai férfi cégének érkezett többi „teaszállítmány” is drogot tartalmazott.

Atekha J. S. elfogása után is érkeztek ilyen küldemények a Liszt Ferenc repülőtérre, az elmúlt egy hétben lefoglalt kat súlya megközelíti az egy tonnát. Az NNI másik két nyomozást is indított drogkereskedők felderítésére, Atekha J. S. és Siyaad L. M. ellen pedig drogkereskedelem megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A bíróság néhány napja elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.