Belföld

Nilométert építtethet a Vár mélyére az egyik MNB-alapítvány

Az elnök szerint azért lehetett gyorsan elbírálni a VS.hu támogatását, mert „ezen nem EU-s pályázatok óriási dokumentációval”.

Sajtóbejárást tartott a Várban a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozó Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány, a tulajdonukban lévő Úri utcai ingatlanban. Itt merült fel korábban, hogy „wellnessbunkert” építenek, de ettől végül elálltak. A 444 tudósítása szerint az újságírókat inkább az érdekelte, mit mond az alapítvány elnöke a botrányos MNB-támogatásokról, amelyek pénteken kerültek nyilvánosságra. Csizmadia Norbert szerint transzparensen és jogszerűen zajlottak a pályázatok, ők minden lehetőségről folyamatosan tájékoztatták a nyilvánosságot a honlapjukon.

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány 2014. novemberében alakult, az első pályázatokat 2015. január 15-én hirdették meg, és február 4-én már le is szerződtek a VS-t kiadó New Wave Production Kft-vel 72,2 millió forintról. Az elnök szerint azért lehetett ilyen gyorsan dönteni, mert „ezek nem EU-s pályázatok, óriási dokumentációval, hanem folyamatos az elbírálás”.

A bejárást viszont azért szervezték, hogy a nyilvánosság pontosabb képet kapjon arról, mire készülnek az Úri utca 72. szám alatti ingatlanban. A föld felett 150 fő fogadására alkalmas előadótermet, kutatói irodákat alakítanak ki, és itt helyezik el a Földrajzi Társaság könyvtárának nyilvánosan hozzáférhető köteteit. A mélyben őrzik majd a Földrajzi Társaság 17. század óta halmozódó könyvtárát, de turisztikai funkciók is megvalósulhatnak. A barlangrendszer a háború idején óvóhely volt, és itt őrizték az aranytartalékot, később itt működött az országos villamos teherelosztó. Tervezik azt is, hogy a komplexum az Attila út felől, egy százméteres alagúton át is megközelíthető legyen.

A földalatti rendszerek megtervezésével megbízott építész, Schüller Ferenc

a magyarabok által az egyiptomi Kom Ombo városában kialakított nilométerhez hasonló víztározót álmodott a vár mélyére

– írják. Ez egy vízmérce, amiről az egyiptomi papok a Nílus vízállását olvasták le, a Várban minden bizonnyal a Dunáét lehetne. (A fenti képen egy kairói nilométer látható, fotó: Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik