Belföld
Budapest, 2013. október 1.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szóvivő: „nem az MNB hivatott megítélni, vállalhatóak-e a támogatások”

24.hu
24.hu

2016. 04. 25. 15:51

Hidvéghi Balázs szerint körültekintően és felelősségteljesen költötték az alapítványi pénzeket.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank alapítványai az oktatást helyezik előtérbe, az elmúlt időszakban 3,3 milliárd forintot fordítottak több mint 700 oktatás-kutatási programra. A pénz felhasználása „prudens” (körültekintő) és felelősségteljes – mondta Hidvéghi Balázs, a jegybank szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján, amely eredetileg a régi húszezres bankjegyek kivonásáról szólt.

Hidvéghi azt mondta: az alapítványok a jegybanktól függetlenül működnek, a konkrét projektekkel kapcsolatos döntések pedig azok kuratóriumaiban születnek. Ugyanakkor, ahogy korábban írtuk, az alapítványok kuratóriumai, felügyelőbizottságai tele vannak jegybanki vezetőkkel.

A szóvivő hangsúlyozta: büszkék arra, hogy a jegybank eredményének terhére, az MNB alapfeladatainak ellátásán túl létrejött a Pallas Athéné „alapítványcsalád”, amelyet az MNB „közösségért vállalt felelőssége” hívott életre. Ez szerinte illeszkedik abba a modellbe, amelyet az EU-ban más jegybankok folytatnak.

Arra a kérdésre, hogy elfogadható és vállalható-e minden, az alapítványok által adott támogatás, Hidvéghi azt felelte: ezt nem az MNB hivatott megítélni. A Polgári törvénykönyv előírásai szerint az alapítványok működése elválik a jegybankétól – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a deviza-visszaváltások előtt tett-e a jegybank bármilyen lépést a forint gyengítésére, miután a mérleg szerint 500 milliárd forint származott az árfolyamváltozásból, a szóvivő azt mondta: a jegybanknak nem célja a forint gyengítése, az irányadó kamatról a monetáris tanács dönt. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.