Belföld

Matolcsy nem mond le

Az MNB-elnök az unokatestvérének juttatott alapítványi támogatások miatt nem tervezi lemondását.

A VS.hu főszerkesztője, több újságírója felmondott, miután kiderült, kiadójuk több százmilliót kapott a jegybanki alapítványoktól. Nem távozik viszont Matolcsy György az unokatestvérének juttatott támogatások visszhangja miatt. A Világgazdaság azt kérdezte az MNB-től, elnöke megfontolja-e lemondását. Nem tervez ilyet. A jegybank szerint ugyanis

az alapítvány megalapítását és bírósági bejegyzését követően önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amely független az alapítójától, és amelynek ügyvezetését a kuratórium látja el. (…) az MNB alapítói jogai nem terjednek ki az alapítványok cél szerinti tevékenységéhez kapcsolódó konkrét pályázati és támogatási döntések meghozatalára vagy befolyásolására.

A jegybank szerint tehát az MNB nem szólhat bele a közjóért létrehozott alapítványai gazdálkodásába.

A Népszabadság ugyanakkor szerkesztőségi cikkben emlékeztet arra, hogy a labda immár a legfőbb ügyésznél pattog az elképesztő pénzszórás miatt, de vélhetően nem történik majd semmi, mert Polt Péter felesége, a Pallas Athéné Domusb Scientiae Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványnak pedig felügyelőbizottsági tagja.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik