Belföld

Orbán nem akar beszakítani koponyákat

A menekültekkel is tudott foglalkozni az alaptörvényt ünneplő beszédében a kormányfő, aki megdicsérte Schmitt Pált, valamint a győztes alkotmányozó csata résztvevőit.

A záróbeszédet Orbán Viktor mondta el az alaptörvénynek szentelt ünnepségen az Országházban hétfőn. A Hvg.hu szerint korszerűnek nevezte az alaptörvényt, ami politikai csatában született, és akik ott voltak az ülésen, a győztesei a csatának.

Orbán nem értett egyet az alkotmányos nemzeti konzultáció egyes eredményeivel, de elfogadta a nép véleményét. Hálálkodott, hogy annak idején a szocialisták nem voltak képesek alkotmányozni. Szerinte várható volt, hogy az “idegen erők” támadni fogják az alaptörvényt, meg is köszönte Schmitt Pál bukott államfőnek, hogy aláírta azt. Beszélt arról is, hogy a békés együttéléshez el kell sajátítani az együttélés kultúráját.

Nem beszakítani kell a koponyákat, hanem összeszámolni.

Dicsérte az alkotmányt szerkesztő Szájer Józsefet, aki hősies népnevelő munkát végzett, majd azt fejtegette, hogy az Európai Uniónak nincs korszerű alaptörvénye. Az EU-nak felrótta, hogy a világ vezető hatalmának kéne lennie, de saját önmarcangolásával és a lengyelek vegzálásával van elfoglalva (az EU-t széthúzó-gyengítő nacionalista kormányokat nem említette).

Budapest, 2016. április 25. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Schmitt Pál volt köztársasági elnök az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Országházban 2016. április 25-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2016. április 25. Orbán Viktor és Schmitt Pál az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az alaptörvény szerinte világosan megfogalmazza, hogy az államnak meg kell védenie állampolgárait, határokon belül és kívül is. Migránsozott egy ízeset is a végén, a saját Schengen 2.0 javaslatát is fényezte. Elfogadta, hogy a rászoruló menekülteket meg kell védeni, de terroristáknak nincs helyük köztük. Végül ezt mondta:

az iszlamizálódás alkotmányos tilalom alá esik Magyarországon.

Elnök úr büszke, hogy aláírta

Schmitt Pál is beszélt a ceremónián, és közölte, mennyire büszke, hogy ő írta alá a jogszabályt államfőként. Szerinte szimbolikus volt, hogy a magyar EU-elnökség idején számolt le az ország a kommunista gyökerű alkotmánnyal. “Az új alkotmánynak végre van morális töltete” – mondta a Hvg szerint, hozzátéve, hogy az egy erénytükör, ráadásul jól értelmezhető, korszerű és magyar. Sajnálta, hogy az ellenzék nem szavazta meg az alaptörvényt, és most se jött el, majd a kereszténység említését éljenezte.

Aki meghasonlik, elpusztul

Kövér László szerint egyik korábbi alkotmány se volt az igazi, a harmadiknak se volt demokratikus legitimációja. Elmondta, szerinte nem következett be a megjósolt jogállami apokalipszis. Hozzátette, szellemi elutasításról lehet az alaptörvény ügyében beszélni, és tévednek, akik öndicsőítéssel és önsajnálattal vádolják a dokumentumot. Kövér szerint is a hit középpontba állítása miatt ekézik még az alaptörvényt, pedig ugye ostrom alatt állnak Európában az egyházak és nemzetek. Végül a Bibliából is idézett a Hvg szerint: aki meghasonlik, az elpusztul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik