Belföld

Menekülteket zsúfolt egy levegőtlen furgonba Röszkénél – Vádat emeltek ellene

Nem sokon múlt, hogy nem történt baj.
Vádat emeltek egy szerb embercsempész ellen, aki menekülteket próbált Budapestre vinni tavaly szeptember elején, hogy onnan társai továbbszállítsák őket Németországba. A levegőtlen raktérben tizenheten zsúfolódtak össze, ha tovább ott kell maradniuk,  baj történt volna az ügyészség szerint.
A vádlott Szerbiában kérte fel az ismeretlen megbízó, hogy vegye fel a csoportot Röszkén, majd menjen velük a fővárosba. Kapott egy telefont, ezen tartotta a kapcsolatot cinkosaival. Mindezért 300 eurót kapott volna. Egy benzinkút parkolójában vette fel a szíreket szeptember 9-én, reggel 6 órakor. Alig indultak el, a rendőrök megállították az egyébként svájci rendszámú járművet a sztráda felhajtójánál.
A vádiratban az áll, hogy a raktér csaknem teljesen zárt volt, a levegőcserét nem oldották meg, emiatt 40 perc elteltével már oxigénhiányos tünetek léptek volna fel az ott utazóknál, és ez 50 perc alatt már  – mint fogalmaztak – jelentős testi-lelki gyötrelmeket okozott volna. Ők húsz percet töltöttek ott, így a folyamat kialakulása már megkezdődött.

Az ügyészség a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett
embercsempészés bűntettének a kísérletével állítja bíróság elé. Az ügyben a Szegedi Járásbíróság dönt majd – derül ki a Csongrád Megyei Főügyészség tájékoztatásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik