Belföld

Megszólalt a VS.hu kiadója, hogy mire kapták a pénzt

A VS.hu hírportál kiadója, a New Wave Production Kft. szerint a Pallas Athéné alapítványoktól elnyert pályázati támogatásokat a “Magyarország 2015” program megvalósítására kapta.

A kiadó ezt arra reagálva közölte szombaton az MTI-vel, hogy az Együtt tudatta: hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az Együtt – a Korszakváltók Pártja a VS.hu kiadójának félmilliárdos jegybanki alapítványi támogatása miatt.

A New Wave Production Kft tájékoztatása szerint a “Magyarország 2015” program célja az volt, hogy a médiában elhanyagolt, vagy a társadalmi, gazdasági jelentőségükhöz képest alulreprezentált témákra igényes feldolgozásban, a mai kor médiafogyasztási igényeinek megfelelő formában hívják fel a közvélemény figyelmét.

A feldolgozás során a hagyományos újságírói eszközökön túl szakemberekkel együttműködésben végzett saját kutatásokat is felhasználtak forrásként, a létrejött cikkek, videók, dokumentumfilmek, multimédiás anyagok egyebek közt az elvándorlás, az országon belüli és az oktatási mobilitás, a határon túli oktatás, a környezetbarát energia, a pénzügyi edukáció témájával foglalkoztak.

Köztölték továbbá, hogy pályázatok útján történő forrásbevonásra azért volt szükség, mert az ilyen minőségű és mennyiségű közszolgálati tartalmak finanszírozása pusztán reklámbevételekből nem lehetséges. A támogatási szerződéseket törvényes előírások betartásával kötötték, az azokban vállalt kötelezettségeket maradéktalanul teljesítették, az elkészült anyagok a VS.hu hírportálon elolvashatók, megtekinthetők, olvasható a közleményben.

Megírtuk korábban, péntek este tette nyilvánossá az MNB mind a hat pártalapítványa azokat az 5 millió forint feletti egyszeri, vagy támogatási szerződéseket, amelyeket 2016 március 31-ig kötött. Miután az Alkotmánybíróság Áder János javaslatára visszadobta azt a fideszes törvényjavaslatot, miszerint bizonyos pénzek elveszítik közpénz jellegüket, ha az MNB-től az alapítványokhoz kerülnek.

Kiderült, a jegybank alapítványainak költésében elég előnyös helyzetben volt a New Wave cégcsoport, amely a VS.hu kiadója, és tavaly megvették az Origót a Telekomtól. A New Wave Production, New Wave Media és a cégcsoporthoz tartozó, We Love Budapestet és We Love Balatont kiadó We Love Publishing összesen 642 255 760 forintot kapott az MNB alapítványaitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik