Belföld

MSZP: kórházakra költsenek, ne Orbán Várba költözésére!

A kormányfő és hivatala a Karmelita kolostorba költöznek, aminek a szocialisták nem örülnek. Szerintük az erre elvert pár százmilliárd jobb helyre is mehetne.

A kormány budai Várba költözésére szánt milliárdok nagy részét fordítsák inkább kórházak, iskolák felújítására, továbbá a beruházással ne szorítsák ki sem a helyieket, sem a turistákat Budapest egyik leglátványosabb részéről – mondta Horváth Csaba MSZP-s fővárosi képviselő csütörtökön a Bécsi kapunál tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus arra szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel az urizálással és a pénzszórással, és ne vegye el az emberektől a Várat, ne alakítson ki ott “fideszes kormányzati negyedet”. A képviselő annak apropóján beszélt, hogy a napokban munkálatok kezdődtek az egykori Karmelita kolostornál.

Kormányluxus

Horváth szerint a beruházásra szánt 200 milliárd forint, aminek felhasználása homályban van, valójában a kormány reprezentációs céljait, a kormányzat luxusát szolgálja. Azt mondta, támogatják a Vár felújítását, aminek során 15-20 milliárd forintból épületeket, lépcsőket, tornyokat, várfalat állítanak helyre, ugyanakkor a további mintegy 180-185 milliárd forintos beruházást nem. Ennek részleteit nem is hozták nyilvánosságra – tette hozzá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Várba tervezett kormányzati épületek nagyságrendekkel kisebbek, mint a jelenleg használt belvárosi épületek, ebből pedig szerinte az következik, hogy vagy új épületeket emelnének, vagy a várnegyedben lakók egy részét kiköltöztetnék, hogy a minisztériumoknak helyük legyen.

A fővárosi politikus szerint a budai Várba több élet kell, nem kevesebb. A Vár ma az itt élőké, a budapestieké és a turistáké, de ha megvalósul a kormányzati negyed terve, akkor itt több fekete Audi lesz, mint turista és turistabusz, és csak sorompók, kordonok, kormányőrök gyűrűjében lehet majd közlekedni.

A kormány 2014 júniusában jelentette be, hogy a Várba, a Sándor-palota mellé, az egykori Karmelita kolostorba költözik a miniszterelnök és hivatala. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik