Közélet
Városkép - Budapest

Felmondtak Lázárnak a Horthy-korszak „idétlen” épületeinek újraépítése miatt

24.hu
24.hu

2016. 03. 18. 16:07

A Hauszmann Terv társadalmi testületének három tagja szerint a kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja a szakmai véleményeket a Vár fejlesztési terveinek kialakításakor.

Lemond tagságáról a budai várnegyed és várpalota felújítását célzó Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületének három tagja, mert szerintük a kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület véleményét a fejlesztési tervek kialakításakor.

Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek küldte el lemondó levelét, melyben azt írják: egyenesen bűn a várnegyed egész nemzetet szolgáló, sikeres kulturális-tudományos hasznosításával szemben, hogy kitelepítik a kulturális és tudományos intézményeket, helyükbe pedig oda nem való kormányzati funkciókat helyeznek.

A társadalmi testület tagjait 2014 októberében kérte fel Lázár János a Nemzeti Hauszmann Terv munkájában való részvételre, mégis a testület megkérdezése nélkül döntöttek több, Hauszmann Alajos által tervezett, a II. világháború végén megsérült, majd később lebontott építmény gyors ütemű újjáépítéséről.

A lemondott tagok azt írták: elfogadhatatlannak tartják a kortárs megoldások helyett 100-150 éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, és szellemiségében is igen károsnak tartják az I. világháborúba torkolló késői historizmus és a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását. (Index)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.