Belföld
Röjtökmuzsaj, 2016. április 20.
Török Gábor politológus, Schiffer András, az LMP társelnöke, Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke (b-j) az ellenzéki pártvezetõk kerekasztal-beszélgetésén Röjtökmuzsajon, a 31. alkalommal megrendezett vezérigazgató-találkozón 2016. április 20-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Jobbik és az LMP egyedül, az Együtt szövetségben készül kormányváltásra

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 21. 05:43

Kormányváltásra készülnek az ellenzéki pártok 2018-ban, a Jobbik és az LMP egyedül, az Együtt szövetségben - hangzott el az ellenzéki pártvezetők kerekasztal-beszélgetésén Röjtökmuzsajon, a 31. alkalommal megrendezett vezérigazgató-találkozón, ahol a politikai erőviszonyokat és a választásra készülő pártok stratégiáit vitatták meg szerdán.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a politikai teret elemezve elmondta, hogy a centrális erő már nem létezik a Fidesz körül, ugyanakkor egyelőre nincs más választásuk az embereknek.

Ehhez hozzátette: az emberek nem fognak a Fideszre szavazni. Ezt a tendenciát tavaly tavasz óta látja, de a migráció elfedte a folyamatot, mert a Fidesznek “egyfajta belpolitikai felmentő seregként érkeztek a migránsok”.

Vona Gábor, arra reagálva, hogy Novák Előd, Apáti István és Szávay István nem lesz tagja a Jobbik elnökségének a következő tisztújítás után, elmondta, azért él jogával, hogy megnevezhesse a párt alelnökjelöltjeit, mert olyan emberekre van szükség, akik képesek a pártot győzelemre vezetni.

A Fideszt csak a második helyről lehet megverni, és a bizonytalan választók meg fogják majd érezni, melyik párt a legerősebb ellenzékben.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint nem centrális erő, hanem illiberális rezsim működik. A tavalyi időközi önkormányzati választások megmutatták, hogy a baloldali ellenzék egyelőre nem forrta ki magát kihívóként – mondta, majd hozzátette: a Jobbik “ugyanabba a zsákutcába vinné az országot, mint a Fidesz”.

2018-ra az Együtt “józan, nyugatias, erős és megreformált Európa párti alternatívát képvisel” majd.

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint a centrális erőtér létezik, de “recseg-ropog”. Kifejtette: a felszínen a közvélemény-kutatások egyértelmű Fidesz-előnyt mutatnak, de a kérdés az, hogy a migránskrízissel meddig tudja elfedni a hibákat a kormány.

Sok apró jelzésből látszik, hogy nemcsak fogy a Fidesz tábora, de a “kötőanyag is elillan”.

Az ellenzéki politikus szerint az időközi választások megmutatták, hogy ha a választók látnak olyan ellenzéki erőt, amely kormányzásra alkalmas, akkor azt meg fogják választani.

Arra a kérdésre, milyen tartalommal és formában képzelik el a kormányváltást, Vona Gábor elmondta, hogy először szembe kell nézni a társadalom reményvesztettségével, és meg kell fordítani azt a tendenciát, hogy a Fideszen kívül nincs alternatíva.

“Erőt az erővel szemben kell felmutatni”, mondta. Hozzátette: a migráció és a korrupció a két legfontosabb kérdés jelenleg, de míg a migráció kérdését a Fidesz, addig a korrupció témáját a Jobbik szeretné napirenden tartani.

Vona Gábor hangsúlyozta: egyedül akarnak nekivágni a választásnak, mert nincs olyan politikai erő, amellyel együtt tudnának indulni.

Nem az a kérdés, hogy kormányra kerül-e a Jobbik, hanem az, hogy mikor, jelentette ki Vona Gábor.

Szigetvári Viktor hangsúlyozta: az Együtt 2014-ben majdnem beletört abba, hogy maga akarta megoldani a szövetségi kihívásokat, amire a választási rendszer kényszerítette, de már nem készül ilyen szerepre.

Politikai és nyelvi fordulat kell, és az Együtt nyitott minden olyan együttműködésre, amely győzelemre vezet.

Véleménye szerint Vona Gábor szeretné, de nem tudja majd leváltani Orbán Viktort, Schiffer András pedig “megalkuszik majd egy olyan kormánnyal, amelyik hatalomra jut”.

Schiffer András arról beszélt, hogy Magyarországnak ma az az igazi dilemmája,  tud-e olyan fejlődési pályára állni, amely a hazai gazdasági szektor megerősítésével jár, a hazai tudáson és innováción alapulva.

Meglátása szerint a korrupcióval az a probléma, hogy a demokratikus intézmények létjogosultságát kérdőjelezi meg, globális szinten is.

Az ellenzéki pártvezető kijelentette: más ellenzéki párttal nem szeretnének együttműködni a 2018-as választáson. Hozzátette: a következő két év feladata az lesz, hogy minden választókerületben jelen legyen a párt.

Kiemelt kép: Krizsán Csaba, MTI

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.