Belföld

Nemzeti Kenderboltért tüntetnek szerdán a Parlamentnél

A szervezők szerint feleslegesen pazarolnak erőforrásokat a marihuána-fogyasztók üldözésére.

„Talpra magyar szmókerek!” – adták ki felhívásukat annak a tüntetésnek a szervezői, akik április 20-án, délután 4 óra 20 perckor várják a csatlakozókat a Parlament előtt. Szerintük a marihuána-fogyasztók vegzálása rengeteg időt és pénzt emészt fel, miközben nem segít a komolyabb terjesztők kézre kerítésében.

A békés demonstrációval azt akarják a magyar kormány tudtára adni, hogy az orvosi marihuána legalizálása, de legalábbis dekriminalizálása jó hatással lenne az országra, az ellenőrzött árusítással járó adóbevételről nem is beszélve. Zenével, beszédekkel és közös performansszal várják a résztvevőket, egy kenderlevelet fognak megformázni egy paragrafusjellel együtt.

A szervezők egyebek mellett szeretnék elérni azt is, hogy a tudományos célú kutatásokban vizsgálják a gyógyászati marihuána hatásait. Az ellenőrzött termesztés szerintük munkahelyek teremtéséhez járulhatna hozzá, az államilag ellenőrzött kenderboltok pedig bevételi forrást jelentenének a magyar államnak. Úgy vélik, ez társadalmilag is felelős előrelépés lenne, így a fogyasztóknak nem kellene bizonytalan megbízhatóságú dílerekkel érintkezniük, és nem kerülnének automatikusan kapcsolatba a keménydrogokkal sem. A boltokon keresztül a 18 év alattiak sem juthatnának hozzá a fűhöz.

A szervezők szerint a rendőrség és az igazságszolgáltatás rengeteg értékes erőforrást pazarol a fogyasztók üldözésére feleslegesen, mert a fű fogyasztása nem jelent veszélyt a társadalomra. Ha módosítanák a jogszabályokat, a rendőrség a „fontos dolgokra” koncentrálhatna, a valódi, kemény drogokkal foglalkozó dílerek felkutatására használhatná erőforrásait – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik