Belföld

Már idén béremelést akarnak az egészségügyi dolgozók

24.hu
24.hu

2016. 04. 20. 18:04

Nagy eredmény nem született a kormány és az egészségügyisek tárgyalásain, de legalább nyíltak a lapok, tudni, ki mit akar.
Korábban a témában:

Nem született megállapodás az egészségügyi államtitkárság és az ágazati érdekképviseletek között a béremelésről a szerdai tárgyaláson. Az egyeztetések pénteken folytatódnak. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a tárgyalás után elmondta, az érdekképviseletek azt szeretnék, hogy még az idén elkezdődjön a béremelés, és a következő években folytatódjon. A béremelés ütemezése a szakdolgozóknál négy, az orvosoknál három vagy négy ütemben történhet meg.

Mint fogalmazott, az igazi kérdés az, hogyan lehet a 2016-os költségvetést újranyitni, és az esetleges idei béremelésnek mi lehet a kezdő dátuma. A tárgyalásokon a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője nem zárkózott el a büdzsé megnyitásától.

Hosszútávú bérfelzárkóztatást akar a kormány

A kormány álláspontja világos, és tisztában vannak azzal, hogy 87 ezer munkavállalóról van szó, ezért kell nagyon megfontoltan tárgyalni – tette hozzá az államtitkár, kiemelve, az egészségügyi bérrendezés nem elsősorban költségvetési problémaként, hanem társadalompolitikai kérdésként kell kezelni. Az államtitkár közölte, hosszú távra szóló, három-négy évre tervezett bérfelzárkózásban szeretnének megállapodni.

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott, tisztességes ajánlatot kaptak a kormánytól, azonban akkora az ágazatban a lemaradás, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy már az idén induljon el a bérfejlesztés.

A tavaly májusban indult sztrájktárgyalások során – aminek célja az ágazatban dolgozókra vonatkozó kollektív szerződés kidolgozása és aláírása (benne a bérfelzárkóztatási programmal) – az érdekképviseletek azt szerették volna láttatni a kormánnyal, hogy a 2012-ben elindított bérfelzárkóztatás ellenére még mindig lemaradásban vannak az ágazatban dolgozók.

Nem irigységről van szó

A szakszervezeti vezető úgy fogalmazott: “nem irigylem a pedagógusok bérét, de gyökeres gondolkodásváltásra van szükség a kormány részéről, és egy nagy ugrással kezdődhetne az egészségügyi ágazati bérfelzárkóztatás”, mert így lenne igazságos a más szférában foglalkoztatottak bérét tekintve.

Az érdekvédelmi szervezet javaslata nem változott, az idei évközi kifizetéssel szeretnék indítani a bérfelzárkóztatást – jelentette ki Cser. Ezenkívül évi bruttó 200 ezer forintos béren kívüli juttatást és a kötelező kamarai tagság összegének kormányzati átvállalását is szeretnék. Jelezte, ez utóbbi két tétel a szerdai tárgyalásokon nem volt napirenden.

Összehasonlításként azt mondta, a pedagógusok bérszínvonalára szeretnék minél gyorsabban felhozni az egészségügyben dolgozókat, akik közül a középfokú végzettségűek 50 ezer, a főiskolai diplomások 70 ezer, az egyetemet végzettek pedig 100 ezer forinttal keresnek kevesebbet, mint a közoktatásban dolgozók. “A tisztes megélhetést szeretnénk elérni” – fogalmazott az érdekvédő.

Ónodi-Szűcs Zoltán megerősítette, jövőre több mint 100 milliárd forinttal több fordítható az egészségügyre, és hogy ebből mennyi jut bérre, az a mostani tárgyalásokon fog eldőlni. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.