Belföld

Pedagógustüntetés: a bérrendszer úgy rossz, ahogy van

Minden politika, az oktatás is, nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a szerdai pedagógussztrájk kapcsán a Magyar Idők keddi számában arra felvetésre, hogy a politika beszivárgott az iskolákba is.

A szakszervezeti vezető a problémákat sorolva az interjúban beszélt arról, hogy szerinte a pedagógus-bérrendszer “úgy rossz, ahogy van”, nem tükrözi, ha valaki többet, jobban dolgozik, több diplomája van. Ugyanakkor nem vitatta, hogy szükség van a pedagógusok ellenőrzésére, de szerinte változtatni kell a minősítési rendszer jelenlegi anomáliáin.

A magyar gyerekek teljesítményének utóbbi években bekövetkezett jelentős romlása kapcsán a PSZ elnöke úgy fogalmazott: ebben mindenkinek van felelőssége, a pedagógusoknak is. De nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy milyenek a munkakörülmények a köznevelési intézményekben, így többek között, hogy mekkora a tananyag, a gyerekeknek hány órája van egy nap.

Arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e valamilyen ésszerű kompromisszumra a szaktárcával, vagy csak az elfogadható, ha “egy az egyben” teljesül 25 pontos követelésük, a szakszervezeti vezető úgy reagált: “Mi csomagban gondolkodunk, és majd a PSZ kongresszusa eldönti, hogy miből engedhetünk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik