Belföld

A fideszes képviselő kiosztotta az offshore-érintettségéről érdeklődő újságírókat

Szerinte az újságíróknak tisztelniük kellene az offshore cégeket, mert azok is adóznak Magyarországon, és az újságírók abból kapják a fizetésüket. De ez csak az állami tévére igaz.

„Miért mondanék le? Követtem el valamilyen bűncselekményt?” – kérdezett vissza Kerényi János fideszes képviselő, amikor azt tudakolták tőle, családtagjai offshore érdekeltségei miatt nem áll-e szándékában beadni a lemondását. Az RTL felidézte: korábban Orbán Viktor „offshore-lovagoknak” nevezte azokat, akik adóparadicsomokban bejegyzett cégekbe mentik a pénzüket.

Kerényi szerint Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely tiltja offshore cég birtoklását. „Nekem nincs érdekeltségem offshore cégben” – szögezte le, majd azt mondta az újságíróknak, tiszteletben kellene tartaniuk azokat az offshore hátterű cégeket, amelyek Magyarországon is adóznak.

A képviselő nem túl alapos tájékozottságról tett tanúbizonyságot, amikor azt rótta fel az újságíróknak, hogy az ő fizetésük is adóbevételből jön. Az RTL riportere jelezte: az a köztévé, amire a képviselő gondol, a kereskedelmi csatornák munkatársai a reklámbevételekből élnek. Kerényi ezek után azt kezdte fejtegetni, hogy az újságírók nem hajtanak hasznot az államnak, effektív termelő munkával nem járulnak hozzá az ország előrébb jutásához.

A Jobbik azt követelte, hogy Kerényi hozza nyilvánosságra felesége vagyonnyilatkozatát, ahogy azt az ellenzéki párt tagjai is megtették. Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető viszont ugyancsak kiosztotta a Kerényi offshore-érintettségéről érdeklődő újságírót, mondván, „nem olyan kérdést akart feltenni, amilyenre én most szeretnék válaszolni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik