Belföld

Furcsa körülmények között halt meg egy beteg férfi Debrecenben

A vádirat szerint az idős emberrel durván bántak, pszichés problémái miatt pedig többször lekötözték. A bíróság azonban kimondta, „sorsszerű megbetegedések” vezettek a férfi halálához.

Kínok között halt meg egy 79 éves férfi a hatósági engedélyek nélkül működtetett debreceni szociális intézményben. A Parkinson-kórban szenvedő öregúr családja havi százezer forintot fizetett az intézetnek, ennek ellenére a sorsára hagyták és durván bántak vele. Egészségi állapota néhány hét után rosszabb lett, és tolószékbe is került. Pszichés problémái miatt többször lekötözték, gyógyszerezték. A le­nyugtatózott, kikötözött, kommunikációra képtelen férfi táplálására és folyadékbevitelére a gondozók alig ügyeltek, erről nem vezettek semmilyen nyilvántartást. Egyik reggel a munkába álló ápolónő figyelt fel arra, hogy a beteg véreset hányt – írja a vádiratra hivatkozva a Bors.

A férfihoz kihívták a háziorvost, aki azonnal esetkocsit kért a helyszínre. Addigra súlyosan kiszáradt, életveszélyes állapotban került kórházba, de a gondos ápolás ellenére néhány napon belül meghalt. A bíróságon meghallgatott szakértő kimondta: közvetett ok-okozati összefüggés van a kiszáradás és az idős férfi halála között. Az intézmény négy munkatársát tartják felelősnek, nekik halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt kell felelniük.

Időközben a perben meghallgatott szakértő kimondta, hogy az idős embernél nagyon gyorsan kialakult a kiszáradás. Az elsőfokú bíróság ítéletével szemben a másodfokú bíróság nem marasztalta el annak a kft.-nek az ügyvezetőjét, aki az idősek otthonát működtette. A halálos következmény vonatkozásában nem vonta a bíróság felelősségre.

A másodfokú eljárás során az orvosszakértő hangsúlyozta, hogy az idős férfi halálához „sorsszerű megbetegedései” vezettek, az intézményben nem szárították ki, vagy éheztették.

A Debreceni Járásbíróság februári – halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt hozott – ítéletét a Debreceni Törvényszék – mint másodfokú bíróság – megváltoztatta és az első- és a másodrendű vádlott cselekményét foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssé minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik