Belföld

Cser-Palkovics szeretné hazavinni a koronázási palástot

Az ereklyén lévő felirat is úgy szól, Székesfehérváron van otthon.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Facebookon videoüzenetben mondta el: sokak álma válna valóra, ha az ereklyét nem Budapesten, hanem Székesfehérváron mutatnák be ideiglenesen vagy akár véglegesen. Azt kérte, hogy ha a palást szállítható állapotban van, “jöjjön haza” Székesfehérvárra, hiszen szövege is azt tanúsítja, hogy a városban van otthon.

Az önkormányzati kommunikációs központ később kiadott közleménye szerint a fideszes polgármester tavaly már megkereste a Magyar Nemzeti Múzeumot, ahol a palástot őrzik, és a szakemberek arról tájékoztatták, hogy jelenleg a palást fizikai állapota nem teszi lehetővé az ereklye kimozdítását anélkül, hogy az ne károsodna. A szakmai érveket a város vezetése tudomásul vette, hiszen nemzeti kincsünk megőrzését mindennél fontosabbnak tekintik – írták.

Cser-Palkovics András április 29-én a városi közgyűlés megerősítését is kéri az aláírásgyűjtéshez, amellyel a székesfehérváriak kifejezhetik szándékukat amellett, hogy a koronázási palást – amennyiben az állapota megengedi – “oda kerüljön, ahova majd ezer éve tartozik: Székesfehérvárra”.

A koronázási palást közepén félkörben olvasható latin felirat magyarul azt jelenti: “ez a casula Szűz Máriának Fehérváron levő egyháza számára készült és adatott Krisztus megtestesülésének 1031. évében, a XIV. indikcióban, István király és Gizella királyné által”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik