Közélet

Kihátrál a Hóman-szobor mögül a székesfehérvári polgármester

Cser-Palkovics András visszakérné az önkormányzat által adott támogatást.

A székesfehérvári önkormányzat az ország és a város érdekeit szem előtt tartva arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását – közölte pénteki nyilatkozatában Cser-Palkovics András polgármester.

A fideszes városvezető elmondta: a szobrot civil szervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is annak van joga szabadon dönteni. Arra kérte ugyanakkor az alapítványt, hogy ha mégis a szobor felállítása mellett dönt, akkor „anyagi lehetőségei szerinti módon és időben” fizesse vissza az államtól és az önkormányzattól kapott közpénzt és ezzel „mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól”.

Cser-Palkovics megjegyezte, hogy elítélik Hóman Bálint országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását, viszont elismerik „azt a máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek”.

A polgármester szerint biztosan lesznek, akik meghátrálásnak tekintik nyilatkozatát, esetleg úgy gondolják, engedtek a zsarolásnak. „Úgy látom, hogy a fehérvári polgárokat, az ő munkahelyeiket és közös otthonunknak tekintett városunkat csak úgy tudjuk megvédeni a nyomásgyakorlás különféle formáitól, ha azt kérjük a szobrot állíttató civilektől, hogy fontolják meg szándékukat” – közölte, méltatlannak nevezve a Székesfehérvárt ért „budapesti és nemzetközi támadásokat”. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik