Belföld

Vona: kvótaellenes népszavazás helyett alkotmánymódosítást

Vona Gábor (Array)
Vona Gábor (Array)
A Jobbik elnöke szerint pénzkidobás lenne a népszavazás, egy kétharmados döntés - a párt támogatásával - elég lenne a betelepítési kvóta elutasításához.

A Jobbik a betelepítési kvótáról szóló népszavazás helyett az alaptörvényben rögzítené, hogy a parlament hozzájárulása nélkül nem lehet nem magyar állampolgárok betelepítését előírni. Vona Gábor elnök-frakcióvezető keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a referendum felett eljárt az idő, “erősebb impulzust kell küldeni” Brüsszelnek, mert a kvóták veszélye “folyamatosan itt lappang”. Az alaptörvény-módosítást jogi értelemben is magasabb kategóriaként jelölte meg.

A referendumra Vona lassú, drága és bizonytalan intézményként hivatkozott. Ezt azzal magyarázta, hogy mire megtartják a népszavazást, az unió már rég dönthet a kvótákról, és kérdéses, hogy érvényes és eredményes lesz-e. A szuverenitást ne tegyék kockára, legyen “betonbiztos” az intézkedés – érvelt. A Jobbik a kormány népszavazási kérdését rögzítené a jogszabályban, azaz hogy az unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.

Vona azt mondta, a Fidesz ezt nehezen utasíthatja vissza, pártja pedig kész biztosítani a kétharmados többséget. Azonban ha a kormánypárt nem támogatja a javaslatot, akkor valójában nem a kvóták ellen van, hanem politikai kampányként tekint a kérdésre.

Ovis szocik

Vona beszámolt arról is, hogy kedden megszavazták a vasárnapi nyitvatartást újra lehetővé tevő jogszabályt és részt kívánnak venni a helyzettel kapcsolatos további vitákban. Megkérdezték arról, hogy az MSZP elkezdi az aláírásgyűjtést, amire a jobbikos politikus közölte: úgy viselkednek, mint amikor “az óvodástól elvették a játékát és nem tud beletörődni”. Ha a kérdésről már döntött a parlament, akkor sem anyagilag, sem egyéb módon ne terheljék a társadalmat ezzel! – kérte a szocialistáktól. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik