Belföld
véda (véda, új traffipax, sebességmérés, )

Hasít a szupertrafi, kevesebb a szabályszegés

24.hu
24.hu

2016. 04. 12. 14:59

A Véda nevű ellenőrző rendszer hasít az ORFK szerint, már alkalmazkodtak hozzá az autósok. Bemutatták az országos hálózatot és az egyik kiértékelő központot.
Korábban a témában:

A vártnál kevesebb szabályszegést regisztrált a múlt kedd óta élesben működő Véda. A közúti intelligens kamerarendszernek (köznyelvileg szupertraffipaxoknak) az eddigi tapasztalatok szerint van visszatartó ereje – közölték a kamerahálózat működését bemutató keddi sajtótájékoztatón Vásárosnaményban.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője a közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó információs rendszer (kafir) vásárosnaményi központjában elmondta, már a tesztidőszak alatt tapasztalható volt a járművek haladási sebességének csökkenése az eszközök környékén, a rendszer egy héttel ezelőtti élesítése után pedig folytatódott ez a folyamat.

Számok és bűnök

A kamerahálózat kialakításakor 365 fix telepítésű komplex ellenőrzési pontot helyezett ki a rendőrség az ország 134 balesetveszélyesnek ítélt útszakaszára. A rendszer emellett 160 mobil sebességmérőt foglal magában. A fixen telepített és a mobil kamerák április 5-én kezdték meg működésüket az ország egész területén.

A kamerarendszer, valamint az ahhoz kapcsolódó rendszerek többféle szabálysértést képesek dokumentálni: észlelik a sebességtúllépést, a tilos jelzéseken áthaladást, a záróvonal átlépését, a biztonsági öv használatát, az autópálya leállósávjára, a buszsávra, a behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok betartását.

A rendszerhez kapcsolt más adatbázisokkal pedig ellenőrizhető például az adott jármű műszaki érvényessége, a kötelező felelősségbiztosítás megléte, valamint elérhető az esetleges körözésére vonatkozó információ is.

Houston, nincs baj

A jogsértések feldolgozását és az erről szóló értesítések kiküldését a rendőrség vásárosnaményi és szombathelyi adatfeldolgozó központja végzi. A rendszer működéséről Óberling elmondta, a helyszínen, a kamerák által rögzített metaadatokat az adatátviteli hálózaton a feldolgozó központokba továbbítják, ahol az ügyintézés során emberi kéz érintése nélkül készül el a jogsértésről szóló határozat.

A központokban dolgozók a rendszerek működését felügyelik, ellenőrzik az ügyeket vagy azok bizonyos adatait, de például a határozat borítékolása és a tértivevény-nyomtatás teljesen automatikusan történik. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.