Belföld

Virágzik a privát kölcsön a képviselők között

kölcsön (kölcsön)
kölcsön (kölcsön)

Az Index végignézte mind a 199 parlamenti képviselő legfrissebb, január végén leadott vagyonnyilatkozatát. Minden ötödik képviselő,  összesen 39-en (20 fideszes, 7 MSZP-s, 5 jobbikos, 3 KDNP-s, 2 DK-s, 1 PM-es és 1 LMP-s) vallottak be kölcsönöket, közülük 16-an legalább 10 millió forintot. A legtöbben nem részletezik, hogy miért, hogyan és meddig kölcsönöztek pénz magánszemélytől.

A legnagyobb összeggel, 36 millió forinttal Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tartozik, második 30 millió forinttal Szijjártó Péter, a külügyminiszter, a harmadik 25 millió forinttal Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára.

A privát kölcsönök aktualitását az adja, hogy múlt héten derült ki, 2015-ben a NAV vagyonosodási vizsgálatot indított Habony Árpád ellen, aki együttműködött a hatósággal és megindokolta, hogyan finanszírozza életét. Eszerint 2009 és 2013 között Andy Vajnától és Tombor Andrástól összesen 50 millió forintos kölcsönt kapott kamatmentesen. Az adóhatóságnál valószínűleg nagyértékű Gucci táskái miatt kellett magyarázkodnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik