Belföld

Pukli „lelki terrorjáról” értekeztek az állami tévében

A Teleki gimnázium egy volt tanára szerint az igazgató megkeserítette a tanközösség életét.

Pukli István 2012-es igazgatóvá válása óta több mint 25 tanár hagyta el a 46 tagú testületből a Teleki Blanka Gimnáziumot – mondta egy volt tanár az M1 csütörtöki híradójában. Horváth Ádám, aki 19 évig volt az iskola testnevelő tanára, azt mondta: 2015 augusztusában távozott, mert „nem tudta tovább nézni az igazgató ámokfutását és azt, hogy megkeseríti a tanközösség életét.”

Nem tudom, miért változott meg ennyire, de agresszíven viselkedett a kollégákkal, kirohanásai voltak az értekezleteken, a saját támogatói ellen fordult

– mondta a pedagógustüntetések vezéralakjává vált Pukliról Horváth. Azt is mondta, hogy az igazgató „lelki terrorja sorra űzte el a pedagógusokat az iskolából”, „a tanításra, az oktató nevelő munkára a mai napig nem tudnak koncentrálni a pedagógusok, és most már a gyermek sem a tanulásra”.

Szerdán a kormánypárti napilap, a Magyar Idők ment neki Puklinak, arról írtak, hogy Bereczky Csongor angoltanár felmondott, mert szerinte az igazgató „a gimnázium nevében tesz ilyen horderejű kijelentéseket, anélkül, hogy a grémiummal előzetesen egyeztetett volna”, és nyolcvan szülő petíciót írt azért, hogy vegyék vissza.

Ugyanakkor Pukli István a 24.hu-nak azt mondta: Bereczky meglehetősen kusza vádbeszédet fogalmazott meg ellene, lényegében azzal zsarolta, hogy ha nem lép vissza a Tanítanék Mozgalom képviseletétől, akkor ő azonnal felmond. Hozzátette: a közoktatásban uralkodó állapotok miatti tüntetéseken nem az iskola igazgatójaként, hanem a Tanítanék Mozgalom képviselőjeként szólal fel, így nem igaz az angoltanár vádja.

Pukli Istvánt egyébként 2012-ben a Papcsák Ferenc vezette, fideszes többségű zuglói önkormányzat helyezte az intézmény élére, annak ellenére, hogy a diákok, a szülők és a nevelőtestület is az előző igazgatót támogatta. A korábbi igazgató mellett még szimpátiatüntetést is szerveztek, de korábban a VS arról írt: a tanárok szerint egy idő után Pukli „nyitott a tantestület felé”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik