Közélet

„Pandúrból lett rabló” a Teleki igazgatója

Néhány éve még az ő kinevezése ellen tiltakoztak, most a pedagógustüntetések egyik vezéralakja.

Az elmúlt napokban Pukli István lépett elő a pedagógustüntetések egyik vezéralakjává, miután az általa vezetett zuglói gimnázium ellen vizsgálatot indított a Klik, annak ürügyén, hogy a tanári kar elment Miskolcra tüntetni, ezért elmaradhattak órák. A hatalom szemszögéből úgy is felfoghatjuk, hogy pandúrból lett rabló – néhány éve ugyanis még ellene tiltakoztak a szülők, diákok és pedagógusok.

A VS.hu felidézi: a Teleki Blanka gimnázium előző igazgatóját, Rudas Pétert annak ellenére váltották le 2012-ben, hogy őt támogatták a diákok, szülők és a nevelőtestület is. A vezetői tapasztalat nélküli Pukli Istvánt támogatta a politika, és annak ellenére az intézmény élére rakták, hogy első körben érvényteleníteni kellett a pályázatot amiatt, hogy egy szükséges végzettsége hiányzott. Az intézmény tantestülete és szülői szervezete levelet is írt az önkormányzatnak és a polgármesternek, hogy Rudas maradjon az igazgató, a tanárok méltatlannak találták, hogy semmibe vették a véleményüket. A szülők szimpátiatüntetést is tartottak Rudas mellett, később viszont Várnai László, akkor LMP-s képviselő arról írt a blogján, hogy egy fideszes képviselő elismerte: politikai döntés volt a kinevezés.

Pukli kinevezése után leváltotta az igazgatóhelyetteseket, sok tanár a felmondását fontolgatta. A VS fideszes forrása szerint viszont az is szerepet játszott a döntésben, hogy állítólag nem egyszer előfordult: valaki kábítószert árult az iskolában, és „meglehetősen liberális szemléletben engedték működni a gyerekeket”. Az új igazgató egyébként politizált is, mégpedig az MSZP-ben, 1997-től, 2007-ben viszont Gyurcsány Ferenc miatt kilépett.

Egy név nélkül nyilatkozó telekis tanár a VS-nek azt mondta: Rudas vezetése alatt a gimnázium oktató-nevelő munkája folyamatosan fejlődött, a váltás óta pedig se nem romlott, se nem javult. Hozzátette: először riadtan figyelték Pukli „féktelen dinamizmusát és fanatizmusát”, rengeteg dokumentumot, jelentést, visszajelzést követelt meg a tanároktól. Aztán amikor a Klik portfólió-készítést követelt a pedagógusoktól, kifejezetten jól jött, hogy az igazgató elkészíttette ezeket: „belehaltak volna” a munkába enélkül.

Pukli intézményvezetőségének második évében nyitott a tantestület felé, amikor pedig Miskolcról elindult a tiltakozás a közoktatásban uralkodó állapotok ellen, az intézmény hamar melléállt. Az igazgató Miskolcon és Budapesten is felszólalt a tüntetéseken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik