Belföld

Nem volt kesztyű, műtéteket kellett elhalasztani a SOTE bőrklinikáján

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 07. 09:29

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Intézetében két hete csak nejlonkesztyűt használhatnak a dolgozók – írta meg az Index. Értesüléseik szerint a hírt március végén, egy reggeli értekezleten közölte az intézet munkatársaival Kárpáti Sarolta igazgató, aki azzal indokolta a döntést, hogy

előző nap teljesen kifogyott a kesztyű a műtőből, ami miatt több operációt, kezelést el kellett halasztani.

Az új szabály nem vonatkozik a műtő és a fekély ambulanciára.

Az Index úgy tudja, hogy az említett értekezleten nagy felháborodást váltottak ki az igazgató szavai, felemelte szavát Bencés Ilona klinikai főnővér is, aki emlékeztetett: az egyetem munkavédelmi oktatásán azt tanítják, hogy a nejlonkesztyű nem véd a fertőzések továbbadásától. A főnővér húsz jelenlévő előtt jelentette ki, hogy „gumikesztyű híján az intézetben nem állnak rendelkezésre a betegellátás alapvető feltételei”, a portál úgy tudja, hogy Kárpáti Sarolta erre csak annyit válaszolt, hogy megvannak az elégséges feltételek.

Nem csak kesztyű, szappan és kézfertőtlenítő sincsen

A klinika több dolgozója másképpen látja a helyzetet: állítólag szobákban rég nem lehet szappannal, kézfertőtlenítővel találkozni, vécépapír, kéztörlő pedig nemhogy a betegeknek nincs, az orvosok is felváltva, beosztás szerint vásárolják maguknak.

Az alapvető higiániai eszközök után két hete a gumikesztyűt is maguknak veszik a dolgozók.

Az ápolók, takarítók és rezidensek 100 000 forint körüli fizetését azonban érzékenyen érinti, hogy 3000-4000 forintért maguknak kell megvenniük egy doboz gumikesztyűt.

A portál úgy tudja, az intézet dolgozói nem kaptak ígéretet arra, hogy mikor kaphatnak ismét gumikesztyűket munkájuk biztonságos ellátásához. Megkeresésükre a SOTE trükkös választ adott, szavaik szerint

nincs korlátozás a védőeszközök használatában a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani-, és Bőronkológiai Klinikáján, – ahogy az Egyetem többi klinikáján sincs -; a védőkesztyűk alkalmazása minden klinikán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján történik.

Azonban a védőkesztyű kifejezés a kevésbé biztonságos nejlonkesztyűt is magába foglalja – holott a kérdés a gumikesztyűkre vonatkozott. A kórházi fertőzésekről korábban többször írtunk, cikkeinket itt találja.

UPDATE: A SOTE csütörtökön közleményben cáfolta az Index értesüléseit. Az egyetem tájékoztatása szerint nem maradtak el műtétek és nincs korlátozás a védőeszközök használatában az egyetem egyetlen klinikáján sem.

Közleményükben azt írják, hogy a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak – mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és a WHO ajánlásával is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.