Belföld

Gumikesztyű-gate: a SOTE mindent tagad

Az Index.hu értesüléseivel ellentétben nem tiltották meg a gumikesztyű használatát az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján – közölte csütörtökön a SOTE.

A portál csütörtökön arról írt, hogy március végén egy reggeli értekezleten a klinika igazgatója jelentette be, hogy gyakorlatilag megtiltják a gumikesztyűk használatát, mivel előző nap a védőeszköz hiánya miatt műtétek, kezelések maradtak el. A cikkben nehezményezték, hogy a SOTE-től a gumikesztyűkre vonatkozó kérdésekre vártak választ, ehelyett a védőeszközökről informálta őket a kórház, amelybe a kevésbé biztonságos nejlonkesztyűk is beletartoznak. A SOTE közleménye szerint már a portál számára megküldött válaszukban is leszögezték, hogy nincs korlátozás a védőeszközök használatában az egyetem egyetlen klinikáján sem, ilyen védőeszköz a nejlonkesztyű is.

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak – mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és a WHO ajánlásával is

-írja az egyetem.

A vécépapírról nincsen szó

Mint írják, a klinikára vonatkozó egyéni védőeszköz juttatási rend is rögzíti, hogy az intézetben a dolgozóknak szabályos védőeszközökkel kell rendelkezniük. Április 4-én a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán szokásos munkavédelmi ellenőrzés történt, amely kiterjedt arra, hogy a dolgozók rendelkeznek-e védőeszközökkel, illetve használják-e azokat; az ellenőrzés nem állapított meg hiányosságot.

A SOTE tagadta azt az állítást is, hogy az egyetemen a gumikesztyű hiányában műtétek maradtak el.

Az Index cikkében több dolgozó is arról számolt be, hogy az intézményben nincsen kézfertőtlenítő, szappan és vécépapír sem, utóbbit az orvosok is beosztás szerint, felváltva veszik maguknak. Erről a SOTE közleményében nem ejtenek szót.

Képünk illusztráció. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik