Belföld

Balog kinevezte a CÖF elnökét

A Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának elnöke lett. Az alap idén 4,6 milliárd forinttal segíti a civil szervezeteket.

Az emberi erőforrások minisztere kinevezési okiratokat, megbízóleveleket adott át a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) tagjainak. Balog Zoltán köszöntőjében azt mondta, a polgári társulások, a civil szervezetek képesek összegyűjteni egy ország, egy nemzet, egy társadalom életében azokat a jó szándékú energiákat, amelyekre nagy szükség van a hivatalos és a hivatásos tevékenységeken túl is.

Az állam, a kormány, az önkormányzat, az egyházak, a polgárok saját világában létrejövő szerveződések, a civilek összefogása nélkül nem beszélhetünk igazán jól működő demokráciáról, igazán megízlelt szabadságról és biztonságról sem.

A miniszter a magyarság és 21. századi Magyarország egyik legfontosabb feladatának nevezte a közösségépítést, a közösségek újjáépítését. Szerinte a NEA célja, hogy a polgári kezdeményezések, civil társadalmi tevékenységek munkáját segítse, erősítse szerepvállalásukat, amelynek az idei évtől először határon túli tagja is van.

Szerinte a tanács működése és a pályázati rendszer az elmúlt években több ezer szervezet, egyesület, alapítvány, szövetség munkájának kiteljesedéséhez járult hozzá, amelyre 2012 óta 17 milliárd forintot fordítottak a magyar adófizetők a költségvetésen keresztül. Idén 4,6 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a szervezetek.

Ennek szellemében az emberi erőforrások minisztere a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsa elnöki tisztségére szóló kinevezési okiratot adott át Csizmadia Lászlónak, a kormány melletti Békemeneteket is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) vezetőjének. A CÖF éppen tegnap oktatta ki a civil Tanítanék Mozgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik