Belföld

Már csak ez hiányzott: megszólalt a CÖF a tanársztrájk ügyében

cof(960x640).jpg (Array)
cof(960x640).jpg (Array)

Nagyító alá helyezték a pedagógusok szakszervezeteinek követeléseit, az őket támogató pártok állásfoglalásait, értékelték a követeléseket és a kapcsolódó kormányzati reakciókat. Hiánypótló közlemény következik.

Nyolc pontban foglalták össze meglátásaikat, változtatás nélkül közöljük:

  1. A magyar oktatásügy képviseletére kizárólagos joggal nem tarthat igényt egy sebtében összetákolt közösség, így a Tanítanék Mozgalom sem. A felmérések szerint az iskolák 6%-a támogatja a mozgalmat, a pedagógusok azonban itt is megosztottak annak ellenére, hogy a tiltakozó iskolák igazgatóinak nyomása rájuk nehezedik.
  2. A kormány hivatalos tárgyalásokat folytat a PSZ-szel, a követelések 18 pontjában már egyetértés van, további 7 kérdést a szakszervezet nem tárgyalásos úton, hanem sztrájkfenyegetéssel kíván megoldatni.
  3. A problémák szakmai úton történő feloldására nyitott formában működik a Köznevelési Kerekasztal. Az alternatív Közoktatási Platform a meghívást elutasítja.
  4. Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy a Tanítanék Mozgalom az un. baloldali ellenzék liberális érzelmű szervezése alatt működik, és az oktatásügy jobbítása helyett a kormány megdöntését tűzte kockás zászlajára.
  5. Támogatóink elfogadják, hogy a jogos szakmai érvek mentén a Nemzeti Tantervet módosítani kell és azt a társadalmi elvárásoknak megfelelően a valós élethez szükséges igazítani. A megszűnésre ítélt KLIK feladatai ésszerű szervezeti felépítéssel, decentralizált módon, figyelemmel a szubszidiaritás elveire, megoldhatók.
  6. A diákok leterheltségét autentikus elemzés után optimális szintre kell hozni.
  7. A szakmai egyeztetésekben résztvevő szakszervezetek nyilvánosan határolódjanak el a politikai pártoktól. Elfogadhatatlan az olyan együttműködés is, ahol a politikai babérokra törő személy fenyegetőzését és bocsánatkérésre utasító felszólításait a szakszervezeti mozgalmak magukévá teszik.
  8. A tanulók és szüleik bevonása a pedagógusok munkajogi érdekeinek érvényesítése érdekében nem etikus. A csökkentendő kötelező tanítási óraszám, a béremelés, a tankönyvkiadás kérdésében pedig minimum kérdőjeles a diákok kompetenciája.

A CÖF (Civil Összefogás Fórum) nevével ellentétben álcivil, kormányközeli értelmiségiek, megmondóemberek gyűjtőhelye, olyan, mintha a Felcsútra azt mondanánk, hogy saját nevelésű, fiatal játékosok fociznak ott. Egyik sem igaz, de rém jól hangzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik