Belföld

“Ismeretlen tettes” lett Pukli, aki miatt felmondott egykori harcostársa

A szülők petíciót írtak.

Petíciót írtak a Teleki Blanka Gimnáziumba járó gyerekek szülei azért, hogy vegyék vissza a tanárt, aki felmondott, mert nem értett egyet Pukli István március 15-én mondott beszédével. Az igazgató a Tanítanék Mozgalom egyik vezéralakjaként a demonstráción bocsánatkérésre szólította fel a kormányt a közoktatásban kialakult állapotok miatt.

A Magyar Idők birtokába került a levél, amit nyolcvan szülő fogalmazott meg a zuglói tankerület igazgatójának. Abból kiderül: Bereczky Csongor angoltanár-osztályfőnök a március 21-i értekezleten helytelenítette, hogy Pukli egyeztetés nélkül tesz, a gimnázium nevében, tesz ilyen horderejű kijelentéseket.

A tanár az iskolára nézve veszélyesnek tartotta nemcsak ezt, hanem a média túlzott jelenlétét is az intézményben. Jelezte, ha nem változik a helyzet, felmond. Másnapra Pukli István összehívott egy egyeztetést, és közölte, Bereczky megpróbálta megalázni őt a tantestület előtt, és szerinte is jobb lenne, ha felmondana.

A tanár ezt 23-án megtette, ugyanakkor erről a diákok és szülők csak a tavaszi szünet után értesültek. Most a petícióban azt írták: megdöbbentőnek tartják a fejleményt, mindent megtennének azért, hogy tanárukat és osztályfőnöküket visszakapják.

Mindez azért furcsa, mert korábban, amikor a Teleki csatlakozott a miskolci Hermann Ottó Gimnázium nyílt leveléhez, Pukli és Bereczky még együtt szerepelt több tévéműsorban. A tanár akkor azt hangsúlyozta, hogy a tantestület száz százalékban támogatta a lépést, szerinte “a gyerekek feje fölött kísérleteznek a gyerekekkel”.

Akkor még együtt követelték az alaptanterv felülvizsgálatát, a tankönyvválasztás szabadságát, az iskolák gazdasági önállóságának és az igazgatók jogköreinek a visszaállítását. „Alapvetően olyan reformokat várnak el tőlünk, amelyek nincsenek előkészítve, nem próbálták ki Magyarországon”.

Pukli és a „közfeladati helyzettel visszaélés bűntett gyanúja”

A cikk megjelenése után szinte azonnal lépett az ország talán legismertebb feljelentője, aki ezúttal a zuglói rendőrségnek tett bejelentést „ismeretlen elkövető ellen a 2012. évi C. törvény 306. § c) pontjába ütköző” közfeladati helyzettel visszaélés esetleges bűntett gyanúja miatt. Tényi István szerint ki kell vizsgálni az általa ismeretlen személynek nevezett Pukli István szerepét nemcsak ebben az ügyben, hanem abban is, hogy 2016. március 30-án a Tanítanék Mozgalom tiltakozó akciója miatt az első két tanítási óra elmaradt a Telekiben.

 Ismeretlen személy arra kérte az intézménybe járó diákokat, hogy ne menjenek be az adott tanítási nap első órájára. Említést tett arról is, hogy az elmaradt órát valamikor pótolják. Nem rendelkezett viszont arról, hogy azok a diákok, akik iskolában szerettek volna tanulni mit tehetnek/tehettek. Az oktatási intézmény – a rendelkezésre álló adatok alapján – nem biztosított lehetőséget – még ügyeletet sem – azok számára, akik az adott tanítási napon már az első órára megjelentek. A rendelkezésre álló adatok alapján mindössze három tanuló jelent meg – feltehetően – azzal a céllal, hogy tanítási órán vegyen részt.

Tényi István szerint az iskola elé szervezett megmozdulás jogellenes volt, ezért az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kéri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik