Belföld

Megvan, melyik szervezet kampányolhatna a boltzár mellett

24.hu
24.hu

2016. 04. 06. 14:29

Van egy szakszervezet, amit nem lehet bepalizni a vasárnapi boltzáras népszavazással. Ők tudják, hogy a dolgozók eddig jól jártak ezzel, sőt egy fia munkavállalót se bocsátottak el.
Korábban a témában:

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) következetesen kiáll a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartása mellett – mondta a KDFSZ elnöke szerdán reagálva az MSZP népszavazási kezdeményezésére.

Bubenkó Csaba szerint a KDFSZ volt az egyetlen társadalmi szervezet, ami a munkavállalókat képviselte és kiállt a zárva tartás mellett. Hozzátette, hogy a szakszervezet álláspontját visszaigazolta az elmúlt egy év. Szerinte nem volt tömeges boltbezárás a kiskereskedelmi láncoknál és nem kerültek több tízezren utcára sem az ott dolgozók közül.

A vasárnapi zárva tartás ugyanakkor javította a kiskereskedelmi láncoknál dolgozók munkakörülményeit, mert tervezhető lett a szabadidő, és a vasárnapi pihenőnap lehetőséget teremt a családok számára az együttlétre. A magyarországi gyakorlat más országban sem ismeretlen, a KDFSZ egy évvel ezelőtt az objektív tényekre alapozva alakította ki álláspontját a kérdésben.

Az MSZP népszavazási kezdeményezésével nem veszi figyelembe a munkavállalók véleményét, ami azért is szomorú, mert egy, a szakszervezetekhez “úgymond közel álló” pártról van szó – fejtette ki az elnök. Ez a párt most nem tartja a munkavállalók, a szakszervezeti tagok véleményét ugyanolyan fontosnak, mint azoknak az igényét, akik vasárnap vásárolni szeretnének.

Igen érdekes az az álláspont, miszerint a vásárlás szabadságához fűződő jog erősebb a családhoz, az egészséghez és a szabadidőhöz való jognál – jegyezte meg. A nyitva tartás mellett kampányolóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a több műszakban dolgozó kereskedelmi alkalmazottak korábban jóval kiszolgáltatottabbak voltak mint most – közölte Bubenkó. (MTI)

Mi az a KDFSZ?

A KDFSZ munkássága és története alapján úgy tűnik, a Tesco dolgozóiból alakult meg Bubenkó Csaba és társai vezetésével. Az Országos Lengyel Önkormányzat alapítójaként és elnökeként is tevékenykedő Bubenkó amúgy idén független önkormányzati képviselő-jelöltként mérette meg magát az emődi időközin. Magáról azt írja, mindig a kiszolgáltatott helyzetben lévőket segítetette. “Gondolkozásom fő motívuma a keresztény értékeken alapuló nemzeti értékek szemelőt tartása” – teszi hozzá.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.