Belföld

Gyurcsány ma is nagyon megverné Orbánt

Szerinte a miniszterelnök csak akkor állna ki vitázni, ha rákényszerülne.

Gyenge volt a kihívó, valami hiba csúszott Orbán Viktor felkészítésébe. Ezt mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a tíz évvel ezelőtti, egyben utolsó, miniszterelnök-jelölti vitáról. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy vélte, az ellenzékből támadó politikus mindig könnyebb helyzetben van, nehezebb őt számon kérni.

A volt miniszterelnök szerint az ő alapvető politikai nézetei nem változtak, de Orbán Viktor azóta fél a vitáktól. Gyurcsány azt mondta, ha alkalma lenne rá, nyílt vitában most is megverné a miniszterelnököt, aki csak az erőből ért. Ha azt érzi majd a miniszterelnök, hogy szükség van a vitára, akkor majd kiáll.

Ehhez „csak” az kell – tette hozzá az ellenzéki politikus, hogy olyan helyzet teremtődjön, hogy kénytelen legyen kiállni a választók elé, és elmondani nekik, mire készül. Arról, hogy akkor Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor volt-e a jobb, máig tart a vita.

Tény, hogy a szocialisták győztek, és azóta nem volt olyan vita, amelynek révén a választók jobban megismerhetnék a jelöltek programját. Tíz éve, a választások első fordulóját négy nappal a tévévita után, április 9-én tartották. A biztos pártválasztók között februárban a Fidesz és az MSZP is 29 százalékon állt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik