Belföld
French President Francois Hollande (L) greets Morocco's King Mohamed VI upon his arrival for their talks at the Elysee palace in Paris on November 20, 2015. 
Moroccan intelligence helped put French investigators on the trail of the Belgian jihadist suspected of orchestrating last week's deadly attacks in Paris, police sources said on November 19, as Morocco's King, who was in private visit to France, wished to meet with the French president a week after the deadly attacks in Paris and Saint-Denis that killed 130 and injured over 350.  / AFP / LIONEL BONAVENTURE

Se Áder, se Orbán nem ért rá a királyra

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 04. 05. 10:09

A marokkói uralkodó budapesti látogatásának hiteles története.

Mint korábban megírtuk, néhány napja Budapesten járt VI. Mohamed. A Magyar Nemzet akkor azt írta, Orbán Viktor miniszterelnök kétszer is kísérletet tett arra, hogy a királlyal találkozzék. Először elutasítás volt a válasz, a második alkalommal pedig kiderült, hogy az illusztris vendég már távozott is az országból. A Privátbankár ezt követően arról írt, hogy a kínos diplomáciai malőr bizonyítja a magyar-arab politikai kapcsolatok siralmas voltát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium mindezt cáfolta.

Őfelsége VI. Mohamed, a Marokkói Királyság uralkodója 2016. március 21-i héten magánlátogatásra érkezett Magyarországra. Az illetékes magyar szervek minden szükséges biztonsági és protokolláris intézkedést megtettek, minden kért és szükséges támogatást biztosítottak.

A valóság az, hogy a király nyitott volt a találkozóra, de… 

A marokkói fél diplomáciai csatornákon keresztül előzetesen jelezte az uralkodó készségét legfelsőbb szintű udvariassági találkozókra, ezzel kezdeményezve azokat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Miniszterelnöki Kabinetirodával és a Köztársasági Elnöki Hivatallal együttműködésben egyeztette az időpontokat Áder János köztársasági elnök úr, illetve Orbán Viktor miniszterelnök úr találkozóihoz, amelyeket a marokkói fél előzetesen visszaigazolt.

…amikor a királynak jó lett volna, Orbán és Áder már nem ért rá.   

VI. Mohamed király érkezésére a tervezettnél egy nappal később került sor, s az uralkodó programja az érkezést megelőző utolsó percekben is módosult. A marokkói fél több alkalommal a találkozók rögzített időpontjának újbóli megváltoztatását kérte. Tekintettel köztársasági elnök úr és miniszterelnök úr sűrű programjára és elkötelezettségeire, nem volt lehetőség a marokkói uralkodóval tervezett találkozók időpontjának többszörös módosítására. VI. Mohamed budapesti magánlátogatása alatt a marokkói partnerekkel folyamatos kapcsolattartás volt és egyeztetés zajlott.

Minderről a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tudott, Lázár János ugyanis a Kormányinfón azt mondta, ő nem tudja, voltak-e tárgyalások, csak azt tudja, hogy Magyarországot nagyon sokan szeretik.

Vannak olyan államfők, akik titokban Magyarországra jönnek azért, hogy jól érezzék magukat.

Orbán Viktort 16 éve az észak-afrikai országban egyébként fogadta VI. Mohamed. A magyar kormányfő akkor azt mondta, a Marokkó felé történő nyitás azért indokolt, mert az északnyugat-afrikai iszlám államot – az alkotmányos monarchia keretei között – politikai váltógazdálkodás és európai mércével is figyelemre méltó stabilitás jellemzi. 16 éve a miniszterelnök a Hasszán-kupa futballdöntőjén találkozott VI. Mohamed királlyal, aki akkor azt mondta, szívesen részt vesz a diplomáciai kapcsolatok erősítésében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.