Közélet
French President Francois Hollande (L) greets Morocco's King Mohamed VI upon his arrival for their talks at the Elysee palace in Paris on November 20, 2015. 
Moroccan intelligence helped put French investigators on the trail of the Belgian jihadist suspected of orchestrating last week's deadly attacks in Paris, police sources said on November 19, as Morocco's King, who was in private visit to France, wished to meet with the French president a week after the deadly attacks in Paris and Saint-Denis that killed 130 and injured over 350.  / AFP / LIONEL BONAVENTURE

Budapesten járt az iszlám uralkodó, de hiába próbált vele találkozni Orbán Viktor

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 01. 11:26

Senki nem tudja, ki látta vendégül az uralkodót.

Moszkva és Prága után március 22-én Budapesten járt VI. Mohamed, de azt továbbra sem tudni, ki látta vendégül a marokkói királyt. A Magyar Nemzet szerint még az sem tisztázott, milyen jellegű volt az uralkodó magyarországi programja.

Ez furcsa, mert a lap diplomáciai forrásból úgy értesült: Orbán Viktor miniszterelnök kétszer is kísérletet tett arra, hogy a királlyal találkozzék. Először elutasítás volt a válasz, a második alkalommal pedig kiderült, hogy az illusztris vendég már távozott.

Lázár János a kormányinfón azt mondta, ő sem tudja, voltak-e tárgyalások, ő csak azt tudja, hogy Magyarországot nagyon sokan szeretik, lehet, hogy nem is volt hivatalos találkozó.

Vannak olyan államfők, akik titokban Magyarországra jönnek azért, hogy jól érezzék magukat.

A lapot előzőleg a külügyi tárca az államfő hivatalához irányította kérdésével, ahol jelezték, ők nem látták vendégül a királyt. Később a minisztérium azt közölte, hogy a látogatást a marokkói követség szervezte, ugyanakkor „a magyar illetékes szervek az ilyenkor szükséges támogatást megadták”.

Orbán Viktor „kikosarazása” annak tükrében még furcsább, hogy 16 éve az észak-afrikai országban fogadta VI. Mohamed, az iszlám királyság uralkodója.  Orbán Viktor – korábbi honlapja szerint – akkor azt mondta, hogy a Marokkó felé történő nyitás azért indokolt, mert az északnyugat-afrikai iszlám államot – az alkotmányos monarchia keretei között – politikai váltógazdálkodás és európai mércével is figyelemre méltó stabilitás jellemzi.

16 éve a miniszterelnök a Hasszán-kupa futballdöntőjén találkozott VI. Mohamed királlyal, aki akkor azt mondta, szívesen részt vesz a diplomáciai kapcsolatok erősítésében, kész Budapestre látogatni, országa számára fontosnak tartja Magyarországot. Rabatban akkor Abderrahim Juszufi marokkói miniszterelnök is azt mondta, hogy azért választották Magyarországot közép-európai hídfőállásul, mert az ország a térségben a legelőrehaladottabb a gazdasági fejlődésben és ezért a leginkább képes képviselni Közép-Európát. A marokkói király most Prágában a cseh elnökkel, Milos Zemannal találkozott.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.