Belföld

Az MSZP ügyeletet tart az NVI előtt

Készenlétben állnak a kúria szerdai döntésére várva.

Az MSZP már hétfő reggel óta ügyeletben van a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti épülete előtt, mert a párt információ szerint a Kúria szerdán dönt a vasárnapi boltzárral kapcsolatos beadványokról. A szocialista Nyakó István, aki a vasárnapi boltzárral kapcsolatban másodikként adott be népszavazási kezdeményezést február 23-án, azt mondta, mivel a Kúria többféle döntést hozhat, előfordulhat, hogy újra használni kell az NVI időbélyegzőjét. Nyakó ugye azért lett második, mert kigyúrt, kopasz fiatalemberek akadályozták mozgását az épület bejáratánál.

Ennek azért van jelentősége, mert jogszabályok szerint egy tárgykörben csak egy kérdést, az elsőként benyújtottat hitelesítik. Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke közölte, bárhogy is dönt a bíróság, tudni akarják, kik a február 23-án és az azt követően történtek felelősei.

Az ellenzéki politikus pénteken jogi képviselőjével a Kúrián tekintette meg az eljárás irataiba. Akkor tudták meg a fogalmazótól, hogy szerdán dönt a bíróság felülvizsgálati kérelmeiről – mondta el az MTI-nek.

Azt mondta, nem teheti meg, hogy eltitkolja azt a tényt, hogy szerdán “a demokrácia kérdésében egy meghatározó jelentőségű döntés fog születni”.

A Kúria dönthet úgy, hogy a vasárnapi boltzár ügyében elsőként népszavazási kérdését benyújtó Erdősi Lászlóné kezdeményezését hitelesíti. Dönthet úgy is, hogy Erdősiné kérdését elutasítja, míg a szocialisták kérdését hitelesíti. A bíróság határozhat úgy is, hogy mind a két kérdést elutasítja. Utóbbi esetben ismét az NVI elé kell menni, és “újra kell játszani” a február 23-án történteket – közölte.

Hétfő hat órától tehát 24 órás ügyeletet tartanak az MSZP politikusai, aktivistái, amíg a Kúria döntéséről tudomást nem szereznek.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke közölte, bárhogy is dönt a bíróság, tudni akarják, kik a február 23-án és az azt követően történtek felelősei. Szerinte az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság tagjai nem tartották be köztisztviselői esküjüket: hivatali kötelességeiket nem részre hajlás nélkül, nem lelkiismeretesen, nem becsületesen és nem a jogszabályoknak megfelelően teljesítették.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik