Belföld

A környék legboldogtalanabbjai a magyar fiatalok

depresszio(1)(430x286).jpg (depresszió, )
depresszio(1)(430x286).jpg (depresszió, )
Ha az Y-generáción múlna a parlamenti választás, most határozottan a Jobbik nyerne.

A magyarok a legboldogtalanabbak Kelet-Közép-Európában az 1980 és 2000 között születettek között – írja szombati számában a Népszabadság.

A Milennial Dialogue nemzetközi kutatás keretében 12 országban vizsgálták az úgynevezett Y generáció jövőképét és politikai értékrendjét. Országonként ezren töltöttek ki egy online kérdőívet.

Az életükkel elégedetlenek aránya Magyarországon háromszor nagyobb, mint Lengyelországban vagy Bulgáriában és majdnem ötször magasabb, mint Ausztriában – derül ki a kutatásból.

Magyarországon az életkor emelkedésével határozottan csökken az élettel való elégedettség, körülbelül a 24. életév betöltése után.

Míg Lengyelországban a fiatalok 84 százaléka bizakodó a jövőt tekintve, hazánkban ez 75 százalékra jellemző. Boros Tamás, a Policy Solutions stratégiai igazgatója szerint Magyarországon a szegényebb, rosszabb körülmények között élő fiatalok a legpesszimistábbak.

Lengyelországban, Bulgáriában vagy Ausztriában a fiatalok majdnem felét érdekli a politika, itthon ez 30 százalék sincs. A magyar megkérdezettek korrupcióval, hazugsággal és a csalással azonosítja a politikát. A válaszadók 35 százaléka úgy érzi, hogy a pártok közül a Jobbik érti meg leginkább a fiatalokat, a Fideszről csak minden tizedik gondolja ezt.

Ha csak a 15 és 34 év közöttieken múlna, akkor  a Jobbik (53%) nyerné a parlamenti választásokat  – derül ki a lap összefoglalójából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik