Belföld

Érdekházasságokból csinált pénzt a banda – 43 embert vádolnak

Valójában azonban a párok nem ismerték korábban egymást, nem akartak együtt élni, nyelvtudás hiányában még kommunikálni sem tudtak egymással.

Családi kapcsolatok létesítésével visszaélés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség hét férfi és 36 nő ellen, akik 2013-ban és 2014-ben pénzért érdekházasságokat szerveztek és kötöttek szerb állampolgárokkal azért, hogy a szerb férfiak Németországban, illetve Ausztriában munkavállaláshoz szükséges tartózkodási engedélyeket szerezhessenek.

A vádirat szerint egy Tompán élő, szerb állampolgárságú férfi és felesége irányította a szálakat, de a szervezésben segítségükre volt még hét magyar – 4 nő és 3 férfi – is. A társaság a fent említett időszakban Kiskunhalas, Tompa, Mélykút, Jánoshalma és Kisszállás környékén hajadon, illetve élettársi kapcsolatban, szerény anyagi körülmények között élő magyar nőket keresett meg „házasságkötési ajánlattal”. A szervezők 140-150  ezer forint közötti összegeket ígértek a nőknek a házasságért illetve azért, hogy férjükkel később Németországba utazzanak és a szerb állampolgárok tartózkodási engedélyének kiadásában segítsenek nekik.

Az érdekházasságra jelentkező nők az önkormányzattól a családi állapotról szóló hivatalos igazolást, valamint a születési anyakönyvi kivonatot is beszerezték. Ehhez több esetben az illeték összegét is a szervezők adták. A szervezők a házasságkötéseket különböző szerbiai településeken – például Szabadkán, Palicson, Bácskossuthfalván – bonyolították le majd az újdonsült „feleségeket” visszavitték Magyarországra.

Innen a nőket Németországba, illetve Ausztriába vitték, ahol „férjeik” már várták őket. A „házaspárok” ezután közös lakcímre jelentkeztek be, amely birtokában a szerb férfiak már kérhették is a tartózkodási engedélyeket. Valójában azonban a párok nem ismerték korábban egymást, nem akartak együtt élni, nyelvtudás hiányában még kommunikálni sem tudtak egymással.

Az ügy vádlottjai jelenleg szabadlábon várják a tárgyalást. A szervező és segítő vádlottak a családi kapcsolatok létesítésével visszaélés vétségének felbujtói és bűnsegédjei, míg az érdekházasságokra vállalkozó nők ugyanezen bűncselekmény tettesei. A szervezők közül egy személlyel szemben végrehajtandó fogházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását, a többi szervezővel, segítővel szemben felfüggesztett fogház, illetve pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. Az érdekházasságokra vállalkozó nő vádlottak esetében pedig próbára bocsátás és vagyonelkobzás alkalmazása szükséges az ügyészség szerint.

A 43 vádlotton kívül az ügynek volt további 41 gyanúsítottja is, közülük három esetben bűncselekmény hiányában, két esetben pedig bizonyítékok hiányában szüntette meg a nyomozást az ügyész. További 36, érdekházasságra vállalkozó nő gyanúsítottat pedig az ügyész megrovásban részesített büntetlen előéletükre, beismerő vallomásaikra és egyéb személyi körülményeikre figyelemmel.

Az ügyet a Kiskunhalasi Járásbíróság tárgyalja majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik