Belföld

“Unokázós” trükkel verték át az időseket országszerte – két bandát számoltak fel

Negyvenkét bűncselekményt követtek el és több mint tizenkét milliót kaszáltak.

Az ország számos településén követett el csalásokat az a két csoport, amelyek tagjait a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és a Soproni Rendőrkapitányság nyomozói azonosítottak és fogtak el. A nyomozások jelenlegi adatai szerint a két – egymástól függetlenül működő, az „unokázós” trükkös csalásokra specializálódott –  szervezett bandák legalább 42 esetben követettek el bűncselekményeket  és csaknem 12, 5 millió forintot zsákmányoltak.

Sopronban a gyanúsítottak 2015. szeptembere és 2016. februárja között összesen tizenkétszer szereztek pénzt, összesen több mint 2,5 millió forintot. A “forgatókönyv” mindig ugyanaz volt: az időseket vonalas számukon egy nő hívta fel, aki hol unokájukként, hol pedig lánygyermekükként igazolta magát. Miután áldozatait elhitték, hogy a telefonáló hozzátartozójuk, belelegyeztek a kért “gyors pénzügyi segély” címén kialkudott összeg átadásába. Ekkor a nő hívta egyik bűntársát, aki elment a pénzért. A trükkösök néhány naponta cserélgették a telefonszámaikat és telefonokat is, amelyeket használtan vettek. Két gyanúsítottra – egy 45 éves győri férfira és egy 29 éves ugyancsak győri nőre – március 9-én csaptak le, majd rendőrkézre került egy 31 éves győri férfi is.

unokázós csalók 3
Fotó: police.hu

Hevesben egy másik csapat “ügyködött”. Idén januárban és februárban az ilyen jellegű bűncselekmények megemelkedtek a megyében, hogy külön nyomozócsoportot hoztak létre. Végül két – egy 38 éves gödöllői és egy 57 éves jászfényszarui – férfit fogtak el. Az egyenruhások március 17-én egy időben tartottak házkutatást mindkét településen, ahol olyan tárgyakat és eszközöket – kocsit, pénzt, telefonokat, SIM kártyákat, telefonkönyveket és feljegyzéseket, bizonylatokat és térképeket – foglaltak le, amelyek kapcsolatba hozhatók a bűncselekményekkel.

Előbbi férfit több rendbeli csalás bűntett elkövetésével gyanúsítják, amelyeket melyeket Egerben, Gyöngyösön, Horton és Sopronban követett el. Kihallgatásakor beismerő vallomást tett, továbbá olyan bűncselekményekről is beszél,, amelyeket társával követett el 2016. január hónaptól az ország különböző – Győr, Sopron, Szigetszentmiklós, Veszprém, Pápa, Uri, Kóka, Dabas, Hajdúszoboszló, Debrecen, Jászberény, Szolnok, Szekszárd, Székesfehérvár – településein. A nyomozók a jászfényszarui férfit – egy közlekedési balesetben elszenvedett sérülései miatt – múlt héten vették  őrizetbe és hallgatták ki gyanúsítottként. A nyomozás jelenlegi adatai szerint legalább 30 rendbeli, az ország különböző területein elkövetett bűncselekményt követtek el és legalább 10 millió forint kárt okoztak két hónap alatt. A rendőrök vizsgálják, összefüggésbe hozhatók-e más esetekkel is.  Mindketten előzetes letartóztatásba kerültek.

unokázós csalók 2Fotó: police.hu

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik