Belföld

Palkovics: Nem csak a Kliknek, a központosításnak is vége

24.hu
24.hu

2016. 03. 31. 07:50

Nem marad a központosítás, a Klik utódja csak fenntartói és munkáltatói feladatokat lát el – mondta el Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az RTL Klub Magyarul Balóval címűműsorában szerda este. Az államtitkár azt ígérte, hogy minden más jogkör visszakerül az iskolaigazgatókhoz – például a tanárok felmentésének a kezdeményezése is. Az új intézmény szervezeti formáját és nevét még nem találták ki – mondta Palkovics – a lényeg, hogy a döntéshozatal közelebb kerüljön az iskolákhoz. Ennek köszönhetően az államtitkár szerint nem kell majd többet krétahiányról beszélni. Az iskoláknak lesz készpénzállománya, hogy az igazgatók maguk intézhessék az alapvető eszközök beszerzését.

Palkovics cáfolta, hogy az egyetemek is az új KLIK alá kerülnének. Szerinte a mostani felsőoktatási irányítási rendszer tökéletesen működik, ezért nincs a kormánynak olyan célja, hogy ezt megváltoztassa.

Az államtitkár azt is kifejtette Baló György műsárban, hogy az EMMI jelenlegi formájában jól működik, ezért nincs szándék és nincs szükség önálló Oktatási Minisztérium létrehozására, és nem kérdezték meg tőle, hogy lenne-e miniszter egy új oktatási tárca élén.

Nem akar közvetlenül tárgyalni

Palkovics azt is elmondta, hogy nem akar a civil tüntetőkkel közvetlenül tárgyalni, hiszen ők mondták róla és Balog Zoltán miniszterről március 15-én, hogy nem kompetensek. De továbbra is várják a tiltakozó tanárok képviselőit a Köznevelési Kerekasztal tárgyalásaira.

Palkovics László szerint a reggeli polgári engedetlenségi akció nem volt jelentős, hiszen az ország 5500 iskolájából mindössze 200 vett benne részt. Az államtitkár megköszönte azoknak a tanároknak, akik órát tartottak tiltakozás helyett.

A civilek 12 pontjából szerinte a minősítési rendszerre vonatkozó felvetést már megoldották azzal, hogy felfüggesztették a végrehajtását. A 12 pontot diktátumnak minősítette, amiről ilyen módon nem lehet tárgyalni.

Elkéstek

A szakközépiskolai érettségivel kapcsolatban Palkovics László elismerte, hogy elkéstek a tantárgyak meghatározásával. A vállalatok akarták Palkovics szerint, hogy már 2017-től emelt szinten kelljen érettségizniük a diákoknak a szakmai tárgyakból. A diákokat a szakközépiskoláknak kell majd kompenzálniuk emiatt, amihez a kormány minden segítséget meg fog adni nekik. De ennek részletekről nem beszélt.

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom képviselője szerint elbeszélnek az államtitkárral egymás mellett. A Kölcsey Gimnázium franciatanára azt ígérte, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásokat megpróbálják majd úgy előmozdítani, hogy kijelölik a saját tárgyalási bizottságukat, a helyszínt és az időpontot, és oda várják majd a kormány képviselőit. De a Civil Közoktatási Platform úgy döntött, hogy csak olyan kormánytaggal tárgyalnak, aki megfelelő felhatalmazással rendelkezik ahhoz, hogy döntsön és a megállapodást végre is hajtsák. A kormány megbízottjától pecsétes papírt fognak kérni arról, hogy mire van felhatalmazása.

Az esetleges tárgyalásokon a Civil Közoktatási Platform nem fog engedni a 12 pontjából, mert azok teljesítését alap elvárásként kezelik. További terveikről és akcióikról pénteken fogják tájékoztatni a nyilvánosságot – mondta Törley Katalin.

A Tanítanék Mozgalom képviselője az államtitkár tanári tiltakozást lekicsinylő megjegyzését méltatlannak, az engedetlenségi akciót példamutatónak nevezte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.