Belföld

Megölte pszichés zavarokkal küzdő anyját a hatvani középiskolás

A nő idegeneket becsmérelt, szidta és fenyegette családját, téveszmék gyötörték, sőt megtörtént, hogy elégette a pénzt, amit saját ellátására kapott, kezelni azonban nem hagyta magát. A tragédia napján is ő támadt először: késsel rontott gyermekének.

“Az együttélésük alatt felgyűlt konfliktusok vezettek oda, hogy egy látszólag jelentéktelen vita következtében gátját vesztett durvasággal gyilkolta meg pszichés megbetegedésben szenvedő édesanyját egy 17 éves fiú Hatvanban” – közölte a Heves Megyei Főügyészség csütörtökön. A tinédzser ellen erős felindulás miatt elkövetett emberölésért emeltek vádat.

A vádirat szerint a szakközépiskolás fiú születése óta egy hatvani házban élt anyjával, de külön lakrészben, mivel szülője pszichés zavarokkal küzdött, de gyógykezeltetni nem hagyta magát.  A nő az utcán idegeneket becsmérelt és otthon is gyakran szidalmazta, fenyegette a családját, téveszmék gyötörték, sőt megtörtént, hogy elégette a pénzt, amit saját ellátására kapott.

A gyilkosság 2015. június 4-én történt. A fiú otthon volt, anyja pedig ismét furcsán, majd egyre erőszakosabban viselkedett. Ezért inkább úgy döntött, elmegy otthonról, de szülőjének ez nem tetszett. Összevesztek, a szomszédos szobákból ordítoztak egymással, ami odáig fajult, hogy az asszony 10 óra körül egy 20 centiméter pengehosszúságú késsel berontott gyermekéhez és azzal fenyegette, hogy megöli, sőt, meg is sebezte a karján. A fiú ezután az ágyra lökte, kicsavarta a kést a kezéből majd legalább hatszor hasba szúrta.

A szúrások több hasűri szervet is sértettek és belső vérzéssel jártak, így azok további bántalmazás nélkül is a nő halálához vezettek volna. A kamasz azonban – ahogy az ügyészség fogalmaz –  tudatborult állapotban ezt nem tudta felmérni, indulata nem csillapodott, ezért a szomszédos szobából magához vett egy 70 centiméter nyélhosszúságú baltát, és azzal többször, nagy erővel az anyja fejére sújtott. Az asszony “benyomatos, darabos, a koponyaűr megnyílásával és szélesen tátongó lágy rész sérüléssel járó koponyacsonttörést szenvedett”, ami azonnal a halálához vezetett.

A fiú ezután apja munkahelyére szaladt, ahol elmondta, mi történt, és segítséget kért. A férfi értesítette a mentőket és a rendőrséget.

Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a tinédzserrel szemben, illetve hogy helyezzék pártfogó felügyelete alá és fizettessék ki vele a bűnügyi költségeket, több mint félmillió forintot.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik