Belföld

Csúcshírszerző szervet hozna létre Pintér

24.hu
24.hu

2016. 03. 30. 20:33

Ment eddig a nagy versengés a háttérben a titkosszolgálatok között, ennek vetne véget az új mesterterv. Emellett a polgárok is jól járnának, propagandaanyagokat kaphatnak a nyakukba.
Korábban a témában:

Volt NIBEK, van SZEBEK és lesz TIBEK. Dióhéjban ez az Index cikkének lényege, de persze több is lapul a háttérben. Arról ír a lap egy háttérbeszélgetés alapján, hogy a kormány felmelegítheti Pintér Sándor belügyminiszter 2011-es tervét, hogy a titkosszolgálatok felett legyen egy elemző-értékelő központ. Ennek a neve, na meg a rövidítése változik össze-vissza. A legfrissebb verzió lenne a TIBEK, azaz a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

A fő gond az, hogy több hírszerző szolgálat működik párhuzamosan, ezek pedig versenyeznek is egymással. Így fordulhat elő, hogy nem mindenki kapja meg odafent időben a megfelelő információkat, ezért történhetett meg a romagyilkosságok nyomozásakor, hogy “egymás mellett futottak” a hatóságok, holott az egyes szerveknek értékes információik voltak, csak nem kellett megosztani azokat a másikkal.

Az új csúcsszerv lényege a szűrés lenne, hogy a döntéshozók csak a valóban hiteles, megvizsgált információkhoz jussanak hozzá. A törvények nem változnának, és a TIBEK nem figyelhetne meg, hallgathatna le, csak értékelné a több helyről befutó infókat, majd ez alapján adna utasításokat.

A beszélgetésen Tasnádi László rendészeti államtitkár azt mondta, az összeurópai titkosszolgálat nem működhet, ugyanis a hírszerzések mindig nemzeti kézben vannak, nemzeti érdekeket szolgálnak. Beszéltek még a titkosított kommunikációt nyújtó mobilos appokról, amiket még a fejlesztő-üzemeltető se tudna lehallgatni. Így legfeljebb a Skype-szerű rendszereket regulázhatják meg. Mindenesetre a lehallgatáshoz továbbra is kell majd bírói vagy miniszteri engedély.

Érdekes még, hogy ugyan nincs jele Magyarországon a radikalizálódásnak, a kormány propagandaanyagokat fog kiadni, hogy az emberek észrevegyék, ha valaki durva irányba megy el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.