Közélet

Kitiltották a TEK-et a hálószobákból

Az Európai Emberi Jogi Bíróság döntött az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet keresetéről.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) mostanáig miniszteri engedéllyel folytathatott titkosszolgálati megfigyeléseket, hallgathatott le telefonokat, kukucskálhatott be a hálószobákba is. Az Eötvös Károly Intézet az alkotmányos információs jogokat sértő helyzetbe nem nyugodott bele.

Az intézet munkatársai által jegyzett alkotmányjogi panasz alapján az Alkotmánybíróságon elérte ugyan, hogy a testület kimondta, a titkos megfigyelést engedélyező miniszternek döntését indokolnia kell, de az intézet ennyivel nem érte be, az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult.

Strasbourg döntött, a Bíróság az Európai Emberi Jogi Egyezmény alapján hangsúlyozta, hogy a titkos megfigyelést pártatlan eljárásban független döntéshozó engedélyezheti csak. Korábbi esetjogára hivatkozva rámutatott, hogy egy ilyen döntésre alapvetően – speciális, például sürgősségi szempontok indokolta körülmények szoros kivételeivel – független bíró lehet alkalmas. Ahol pedig, mint az elbírált ügyben, a döntésben politikai érdekek is felvetődnek, a bírói felülvizsgálat megkövetelése mellett további érvek szólnak.

Mindezek alapján a Terrorelhárítási Központot az állampolgárok titkos megfigyelésére jogosító szabály az európai polgárok magánélethez való jogát sérti.

Az eljárásban az Eötvös Károly Intézet korábbi munkatársait a Majtényi László Ügyvédi Iroda képviselte. A korábbi ombudsman, Majtényi László vezette intézet azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert az Alkotmánybíróság nem semmisítette meg a rendőrségi törvény 2011-ben módosított rendelkezését, amely alapján a TEK bírói jóváhagyás nélkül, “csupán miniszteri engedély birtokában bárkit titokban megfigyelhet”. Az intézet ezt úgy értékelte: a testület hibás döntést hozott, mert az engedélyezésre jogosult miniszter

a jogállásánál fogva alkalmatlan a magánszféra-védelem és a titkos információszerzés mellett szóló érvek elfogulatlan és szakszerű mérlegelésére.

Az intézet szerint az igazságügy-miniszter sem külső, sem hatékony kontrollnak nem minősülhet. Most ezt erősítette meg az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik