Belföld

Az Iszlám Állam megfenyegette Magyarországot: „Előbb-utóbb be fog következni egy támadás”

Az Iszlám Állam bejelentette, hogy a brüsszeli robbantásokat csak egy erőszakhullám kezdetének szánták, több célpontra is lecsapnak Európában és az Egyesült Államokban. Az üzenetben most az a szokatlan, hogy a terrorszervezet Magyarországot is megnevezte lehetséges helyszínként. Az üzenetet a terrorszervezet médiafelelőse, az Al Wafa hozta nyilvánosságra, azt írták:

Ma Brüsszel és a reptér, holnap Portugália vagy Magyarország jöhet.

Az üzenetről elsőként író Washington Times szerint közel sincs szó konkrét célkeresztekről, a két európai ország említésével valószínűleg azt akarják nyomatékosítani, hogy egyetlen ország sem érezheti magát biztonságban, a terroristák bárhol lecsaphatnak. Ezt a véleményt osztja Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára is.

Most akkor célkereszt vagy kommunikációs célpont?

Tulajdonképpen ez is, az is. Az ISIS-nek az egyik legfőbb fegyvere a félelem. Használta az iraki és a szíriai terjeszkedésekor, fenyeget vele. A fenyegetésnek pedig az ad hitelt, hogy már több merényletet elkövetett Európában is, minden országot megfenyeget így, amelyik részt vesz az ellene való küzdelemben. Sőt, olyanokat is, amelyek egyáltalán nem vesznek részt ezekben az akcióban, mert a szervezetnek deklarált célja, hogy egy szunnita, sária alapokon működő kalifátus legyen a világban.

Mi, magyarok kezdjünk rettegni? Vagy kérdezhetem úgy is, hogy ez a mostani üzenet, ami nem az első, konkrétan a második, jelent minőségi változást a fenyegetésben?

Fontos leszögezni, hogy fenyegetettség eddig is volt. Több ártó szándékú ember járt már Magyarországon, akár elvegyülve a menekültek között, vagy éppen teljesen legális csatornákat használva.

Persze ez a fenyegetettség nem csak azt jelentheti, hogy konkrét magyarországi célpontok ellen indítanának támadást, mert egy ilyennek relatíve kicsi lenne a sajtóvisszhangja.

A terrorszervezetek mindig igyekeznek nagy felhajtást csinálni maguk körül. Szóval, adott esetben egy amerikai célpont Magyarországon sokkal könnyebben előfordulhat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem. MTI Fotó: Máthé Zoltán

De ha valóban ilyen szikáran, kommunikációs szempontból nézem, akkor egy párizsi, berlini magyar érdekeltség sokkal nagyobb visszhangot kelthet a nemzetközi sajtóban.

Ez is előfordulhat, de a magyar célpontokhoz is sokkal könnyebb hozzáférni, mondjuk az iszlám világban. Egy követség, egy konzulátus megtámadása sokkal könnyebb és költséghatékonyabb arrafelé, mint Magyarországon. Egy egyszerű Google kereséssel ki lehet deríteni, hol van egy országnak nagykövetsége, bárhol a világban.

Azt persze nagyon fontos leszögezni, hogy a mi terrorfenyegetettségünk sokkal kisebb, mint mondjuk a nyugat-európai országoké vagy Oroszországé, az Egyesült Államokról nem is beszélve.

Elég csak abba belegondolni, hogy Brüsszel, ami tulajdonképpen az EU fővárosának számít, mekkora sajtóvisszhangot kapott, míg a napokban elkövetett pakisztáni merénylet, ahol több áldozat volt, és főként nők, gyerekek, sokkal kevesebb ideig tematizálta a híreket.

Borzasztóan hangzik, de a terroristák költséghatékonyan gondolkodnak. Ha már pénzt költök rá, megszervezem, feláldozom az emberem, akkor a lehető legnagyobb médianyilvánosságot akarom.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nulla a magyar terrorveszély, bárkinek megbuggyanhat az agya. Bárhol lehet egy Breivik, aki magányosan követett el egy borzalmas terrortámadást. Előfordulhat, hogy valaki, pusztán magánszorgalomból, az Iszlám Állam kommunikációjától befolyásolva úgy dönt, hogy Magyarországon követ el valamit. Nagyon fontos, hogy ma már nem kell közvetlen kapcsolat az ISIS-hez, bőven elég, ha valaki úgy érzi, hogy feladatot kapott. A terrorszervezet boldogan fogja vállalni, hogy azt is ő szervezte meg, ugyanis annak a félelemnek a fenntartásához, amiről az imént beszéltünk, szüksége van erre.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Lehet ez ellen valahogy védekezni? Több katona az utcán, gépfegyveres rendőrök, katonai járművek a repülőtér bejáratánál. Mi a megoldás?

Amit most több országban, így Magyarországon is elrendeltek, katonák, rendőrök látványos csomópontokon, az inkább csak a lakosság megnyugtatására szolgál. Lássa az állampolgár, hogy készen állunk megvédeni. Kevésbé látványos, de sokkal hatásosabb az illegális pénzmozgások figyelése és azok megakadályozása. Persze ez olyan, mintha tűt keresnénk egy szénakazalban, de nem teljesen reménytelen. Hatékony ellenpropagandát kell kifejteni, és ami a legfontosabb, amit a britek egy ideje csinálnak és most már a franciák is elkezdték,

fel kell készíteni a lakosságot arra, hogy százszázalékos védelem nincs, előbb-utóbb be fog következni egy támadás.

Gyakorlatokat kell végrehajtani, hogy ha már bekövetkezik egy terrortámadás, akkor a biztonsági szervek relatíve gyorsan tudjanak cselekedni. A katasztrófavédelem, a mentőszolgálat gyorsaságán életek múlhatnak. Rengeteg lehetősége van egy modern államnak, hogy részben kivédjen egy ilyen támadást, részben pedig csökkentse az áldozatok számát és a kárt, ha már bekövetkezett. Erre kell koncentrálni. Ha nagyon el akar valaki követni egy merényletet, akkor előbb utóbb meg fogja csinálni. De még egyszer mondom, Magyarország ebből a szempontból csak nyomokban van fenn a térképen.

Természetesen kerestük a terrorelhárítást. Azt kérdeztük, hogy:

  • A TEK mennyire érzi valósnak és reálisnak a fenyegetést?
  • Kedden kettesről hármasra mérsékelték a terrorfokozatot, szakmailag a TEK ezt mennyire látja indokoltnak az események tükrében?
  • Vannak konkrét értesüléseik a fenyegetésről?

Alig hat óra alatt válaszoltak is:

A Terrorelhárítási Központ minden fenyegetést komolyan vesz, amely Magyarország állampolgárainak biztonságát érinti. A TEK az ilyenkor szokásos protokoll szerint vizsgálja a megjelent információkat.

A Belügyminisztériumnak is feltettük kérdéseinket. Ők Bakondi György szavait küldték vissza, szó szerint idézzük:

„… a főtanácsadó hangsúlyozta, hogy a magyar kormány komolyan veszi, elemzi, értékeli ezt az információt, csakúgy, mint a belbiztonságot érintő összes fontos adatot. Jelezte továbbá, hogy péntekre ötpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter a terrorellenes akciótervről. Bakondi György ezzel kapcsolatosan arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy “a napi politikától eltávolodva” támogassák a magyar emberek biztonságára irányuló fontos lépéseket, és közösen keressenek megoldásokat.

Emlékeztetett, hogy Magyarországon jelenleg a hármas (közepes) terrorfokozat van érvényben. A magyar hatóságok mindent megtesznek, hogy kellő időben és megfelelő hatékonysággal tudjanak fellépni terroristák megjelenése ellen – mondta a miniszterelnök főtanácsadója.

Szólt arról is, hogy a belga elemzések azt mutatják: az a terroristasejt, amelyik Párizsban és Brüsszelben is súlyos terrorcselekményt követett el, döntően “a tömeges illegális migráció által kinyitott ellenőrzés nélküli áthaladást kihasználva jutott vissza” többnyire Nyugat-Európába.

Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam mostani fenyegetése miatt tervezik-e emelni a magyarországi terrorkészültséget, Bakondi György nemmel válaszolt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik