Belföld

Schmitt Pál: nem kell népszavazás az olimpiáról

Ugyan Los Angeles és Párizs is nagyobb eséllyel kapja meg a rendezést, a volt államfő mégis lelkes az olimpia rendezésében. Népszavazás nem kell, nem fog sokba kerülni a rendezés se - mondta.

Interjút adott a DigiSport Reggeli Start című műsorának a bukott köztársasági elnök, Schmitt Pál, aki az olimpiáról beszélt az Origo összefoglalója szerint. Elmondta, “budapest képes az olimpiát megrendezni” a megvalósíthatósági tanulmány alapján, mivel a gazdaság van olyan állapotban és lesz is. A létesítmények felhúzásához elég lesz a költségvetés fél százaléka szerinte.

Elmondta fogadóirodákra hivatkozva, hogy a konkurens városok közül Párizs a legesélyesebb, majd Los Angeles következik. Szerinte a kisebb olimpiákat pártoló Agenda 2020 NOB-program nekünk kedvez, a olimpia pedig 16 millió magyar szívügye. Schmitt amúgy nem kap lóvét a lobbizásért:

Én próbálom mindenféle anyagiaktól távol tartani magam.

A népszavazásról azt mondta, 3-4 milliárd forint menne el arra, hogy nemtelen támadásoknak tegyék ki az olimpiát. Ráadásul aki nem akarja, az is akarja az eseményt szerinte, “mert nincs olyan magyar ember, aki ne szeretné, hogy a magyar sportolók itthon érjenek el sikereket, és vendégül lássunk 205 országot”. Hozzátette, ráadásul mind a MOB, a Fővárosi Közgyűlés és az Országgyűlés is egyhangúlag támogatta az olimpia ötletét. Ha mégis népszavazás lenne, Schmitt szerint megvannak az érvek az emberek odaállítására az olimpia ügye mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik