Belföld

Kamu végrendelettel szerezte meg a hagyatékot a somogyi polgármester

Társai is voltak, egy rossz anyagi körülmények között élő ismerőse, illetve egy családsegítő.

Befejezte a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség a nyomozást két férfival és nővel szemben, akik egymással összejátszva szerezték meg egy Vízváron örökös nélkül elhunyt személy hagyatékát. Az ügyészség polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette, csalás bűntette, valamint közokirat- és magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat  a trió ellen.

A másodrendű vádlott – az egyik Dél-somogyi község polgármestereként – napi kapcsolatban állt a közeli településen családsegítőként dolgozó harmadrendű vádlottal, aki 2013 júniusában megtudta, hogy Vízváron örökös nélkül meghalt egy férfi és információkat szerzett a hagyatékról is. Mindezt megbeszélte cinkosával, majd eldöntötték: megszerzik az örökséget. A tervbe a polgármester bevonta egyik ismerősét, aki rossz anyagi körülmények között élt. Hárommilliót ajánlottak neki, ha beszáll.

A polgármester ismerőse a polgármestertől kapta meg a hamis végrendeletet, amellyel megpróbálta megszerezni az örökséget. A közjegyző 2014 márciusában átadta neki a 4,8 millió forintot érő ingatlant és az értékpapírokat 13 millió 200 ezer forint értékben. A visszaváltott értékpapírokból az elsőrendű vádlott hétmilliót átadott a polgármesternek, illetve a ház kulcsait is. Ő hárommillió forintot tartott meg, ahogy azt megbeszélték. Később kiderült, az elhunytnak volt két életbiztosítása is, ebből további kétmillió forint folyt be.
Az ügyészség a vádlottakkal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta, emellett pedig vagyonelkobzás elrendelését is – közölte a Somogy Megyei Főügyészség kedden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik