Belföld

Drog, táppénz és patika a Szigeten – itt az új eü. törvény

24.hu
24.hu

2016. 03. 29. 15:55

Jó pár ponton módosulhat az egészségügyi törvény, amivel a narkósok és a fesztiváloktól távoli gyógyszertárak járhatnak rosszabbul.
Korábban a témában:

A fesztiválok helyszínén ideiglenes fiókgyógyszertár lehetne, négy új pszichotróp vegyületet vennének fel a pszichotróp anyagok jegyzékébe, és változna a teljes családok gyermekápolási táppénzjogosultsága annak a tervezetnek a nyomán, ami a kormány honlapján olvasható.

Legálból illegál

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés szerint négy új vegyület kerülne fel a pszichotróp anyagok jegyzékébe. A bővítés lehetővé teszi az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorúbb fellépést, mert a szerhasználók hozzáférése nehezebbé válik.

Egyedülállók vs. párok

A törvényjavaslat nem tenne különbséget a teljes családok (apa-anya együtt) és az egyszülős háztartások között a gyermekápolási táppénzjogosultság számításánál, így a jövőben a teljes családok is ugyanannyi gyermekápolási táppénzes napra szerezhetnek jogosultságot, mint az egyedülállók.

A jogalkotó megjegyzi, a jelenleg hatályos rendelkezés előnyben részesíti azokat, akik egyedülállóként nevelik gyermeküket, és rövidebb táppénzes időszakra lehet jogosult az a család, ahol az apa és az anya együtt, teljes családban gondozza gyermekét.

A módosítás jelentős ügyintézési határidő- és bürokráciacsökkentést is eredményez, hiszen a gyermekápolási táppénz igénylése esetén nem kell belföldi jogsegélyt igénybe venni annak megállapítására, hogy a másik szülő hány nap táppénzt használt már fel.

Rezidensek és patikák

A kormány által még nem tárgyalt törvénytervezet szerint lehetővé válna, hogy a rezidens a jelenlegi 200 nap helyett adott esetben teljes naptári évben külső képzőhelyen töltse a képzését.

A tervezet a jövőben lehetőséget adna arra, hogy ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhessen a legalább három napig tartó, tízezer embert meghaladó látogatottságú, zárt területen tartott rendezvények helyszínein. A dokumentumban az olvasható, évek óta megoldatlan a zárt területen tartott, nagy látogatottságú rendezvények, fesztiválok – mint például a Sziget vagy a Volt – esetében a gyógyszerellátás biztosítása.

Főszabály szerint ideiglenes gyógyszertár létrehozására az adott fesztivál helyszínéhez – a távolság szerinti sorrendiséget betartva – a legközelebb eső három gyógyszertárat működtető vállalkozás egyike kaphat engedélyt, ha megfelel a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.