Pénzügy

Egyre többet költünk fizetős orvosi szolgáltatásokra

Nover-orvos(210x140).jpg (Array)
Nover-orvos(210x140).jpg (Array)

Egyre többet költünk magánorvosi szolgáltatásokra. Az elmúlt két évben egy közvélemény-kutatás szerint negyedével nőtt azok száma, akik valamilyen egészségügyi szolgáltatást magán egészségügyi szolgáltatótól vettek igénybe.

A Diagnoscan Magyarország Kft. megbízásából a Szinapszis piackutató által idén februárban készített, négyszáz fős reprezentatív felmérés eredményét szerdán, egy a témában tartott budapesti sajtóbeszélgetésen ismertették az MTI tudósításában.

A szolgáltatások 81 százaléka szakorvosi tanácsadás volt, 53 százaléka pedig modern diagnosztikai eljárás: CT, MR és ultrahang.

A válaszadók általában ezért mennek magánorvoshoz:

  • “amikor időpontra megyek, hamar sorra kerülök”
  • “nincs várólista”
  • “megválaszolják a kérdéseimet, több információhoz jutok”.

A válaszadók fontosnak tartották még a személyes figyelem, a barátságos bánásmód előtérbe helyezését, 23 százalékuk pedig azért választott magánorvosi ellátást, mert nem kell fizetni hálapénzt.

A felmérésből kiderült az is, hogy inkább a fiatalabbak (18-35 évesek) veszik igénybe a fizetős orvosi ellátást, továbbá az iskolai végzettség szintjének emelkedésével és a jövedelmi helyzet javulásával nő az igénybevevők aránya.

A 250 legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató cég mintegy 60 milliárd forint forgalmat ért el tavaly, és ugyanezen cégek 27 milliárdos közfinanszírozott forgalmat bonyolítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik