Belföld

Az idei az egyik legkorábban induló húsvét lesz

husveti-kosar(430x286)(1).jpg (húsvét, csokinyúl, húsvéti tojás, )
husveti-kosar(430x286)(1).jpg (húsvét, csokinyúl, húsvéti tojás, )
Érdekes, de viszonylag kevesen tudják, hogy mi alapján állapítjuk meg a húsvét időpontját.

Nagyon ritka jelenség, hogy a húsvéti ünnepkör ilyen korán vegye kezdetét, mint idén. 2016-ban húsvét vasárnap március 27-re esik. Nem biztos, hogy idén rövidnadrágban fogunk locsolkodni.

Mi határozza meg a húsvét időpontját?

A kérdés közel sem olyan egyszerű, mint azt gondolhatnánk, de megnyugtatunk mindenkit, azért nem is olyan észveszejtően bonyolult.

Már a kereszténység előtti időkben is nagy jelentőséget tulajdonítottunk a tavasz kezdetének, s ha úgy vesszük, a Szent István által államvallássá tett kereszténység csupán harmonikusan ráépült a pogány szertartásrendszerre.

A húsvétot sokszor emlegetjük mozgó ünnepként is, mert minden évben más időpontra esik. A meghatározás szervezőereje nem más, mint a Hold aktuális állása. Húsvét vasárnap nem más, mint a tavaszi napéjegyenlőséget követő legelső holdtölte utáni vasárnap, jelen esetben március 27.
Meteorológia tekintetben tehát hajnali 4 óra 30 perckor célszerű első ízben festett tojásokban, sonkában, szódásszifonban és vödör vizekben gondolkodni.

Van olyan, hogy legkorábbi lehetséges Húsvét?

Nem kell hozzá asztrológusnak lenni, mégis kijöhet az eredmény: március 22. Hogy miért? Ha március 21. esetleg szombatra esne, akkor volna esély arra, hogy 22-ére datálódjék húsvét vasárnap (egész pontosan 100%), de egy olyan, vagy majdnem olyan jelenségre van szükség mindehhez, amit a tudósok szuperholdnak neveznek.

Legközelebb ilyen korai húsvét 2038-ban lesz.

Egyházi döntés sok vitával

Egész pontosan 325 óta számítjuk ebben a formában a húsvét eljövetelét, mert a niceai zsinaton így döntöttek. Rengeteg keresztény közönség támadta azonban ezt a fajta meghatározási módszert az évszázadok során, hiszen az esemény, mint tudjuk, nem mást takar a kereszténység szemszögéből, mint Krisztus feltámadását, ennek pontos idejét pedig akárhogyan is határozzuk meg, nem lehet évről évre holdállásokhoz kötni, így aztán valóban érdekes kérdésről van szó.

1997 óta hivatalosan is foglalkoznak az ünnep időpontjának módosításán a Vatikánban, s Ferenc Pápa tavaly a húsvéttal kapcsolatban bejelentette, hogy az egyház abszolút nyitott az ésszerű módosításra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik