Belföld

Újabb kiskunhalasi óvodát venne át a katolikus egyház, a szülők tiltakoznak

ovoda(1)(210x140)(2).jpg (óvoda)
ovoda(1)(210x140)(2).jpg (óvoda)

A katolikus egyháznak nagyon kellene a kiskunhalasi Csipkeházi Óvoda is. A Halasinfo portál minapi értesülései szerint a szülők közül többen felháborodtak a hír hallatán – írta meg a nol.hu. A Százszorszép Óvodák intézményének másik tagját korábban már átadták a katolikus egyháznak, így az egyházi neveltetés lehetősége már biztosított.

A cikk szerint a szülők körében éppen azért népszerű az óvoda, mert nem szeretnék egyházi intézménybe íratni gyermeküket. A „Csipkeovi” szabad szellemű nyitott gyerekeket nevel – mondta el egy apuka. A szülők aktívan támogatják az intézményt:  az óvoda alapítványa tavaly az szja 1 százalékából közel 600 ezer forintot kapott és ötmillió forintnál több azoknak az eszközöknek az értéke, amelyeket szülői támogatásból szereztek be. Az óvoda személyzete és a szülők ellenzik, hogy az intézmény a katolikus egyházhoz kerüljön. A szülők attól is tartanak, hogy a családi értékrenddel ellentétes dolgokat kellene tanulniuk a gyerekeknek, ha egyházi óvodába kényszerülnének járni. A szülőket a héten fogadja a város fideszes polgármestere, a városvezetés ígérete szerint lesz párbeszéd az óvoda sorsáról.

A közalkalmazotti tanács érveit egy levélben foglalták össze, ebben arról írnak, hogy a dolgozók nem kívánják, hogy megszűnjön a közalkalmazotti jogviszonyuk, mivel ha gyházi fenntartásba kerülnének, a sokkal kevesebb jogot biztosító munka törvénykönyve hatálya alá kerülnének. Több évtizedes szakmai teljesítményüket, kialakult értékrendjüket sem kívánják föladni és nem akarnak hiteltelenné válni, ezért azt, hogy a katolikus egyház irányítása alatt folytassák munkájukat, nem vállalják.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik