Belföld

800 millióval bővítik a gyermekétkeztetési keretet

További 800 millió forinttal emeli a kormány a gyermekek étkezetésére szánt összeget, így az iskolai szünidőkre kiterjesztett ingyenes étel biztosítására az eddigi 4,5 milliárd helyett már 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre – írta meg a Magyar Idők. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a lapnak elmondta: a tavaly nyári, rászorulóknak biztosított ingyenes menza bevált, de az önkormányzatok tapasztalatai szerint a napi 440 forintos költség alacsonynak bizonyult., ezért döntöttek úgy, hogy napi 570 forintra emelik a keretet.

Az államtitkár elmondta: noha az eredeti terv szerint az állam teljes egészében szerette volna vállalni a költségeket, az emelés miatt nem lehet azt tartani, így most az önkormányzatoknak is be kell szállniuk a finanszírozásba. Elképzelhető azonban, hogy jövőre már minden önkormányzat 100 százalékos állami támogatás mellett lássa el a rászorulókat.

Ezen a héten kezdődik az első olyan iskolai szünet, amikor a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek naponta egyszer ingyen kapnak meleg ételt. A kormány tavaly hozott döntése értelmében ugyanis idén minden iskolai szünetben részesülnek a rászorulók térítésmentes étkezésben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik