Belföld

Röszkei tömegzavargás – Elkezdődött a per

A vádirat ismertetésével elkezdődött a röszkei tömegzavargások vádlottjainak tárgyalása csütörtökön a Szegedi Járásbíróságon – írja az MTI.  Az ügyészség a kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt – köztük egy nőt – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével vádolja.

A vádirat szerint – a válsághelyzet kihirdetése után – szeptember 16-án több száz menekült gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Egy férfi megafonnal a kezében beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül – mások mellett – a vád alá helyezett tíz ember jogosulatlanul magyar területre lépett. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették.

A tárgyaláson jelen vannak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is. A per csütörtökön és pénteken a vádlottak meghallgatásával folytatódik. A bíróság az ügyben később hozhat ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik