Belföld

OK nélkül félholtra vertek egy zenészt Miskolcon – Első nyilvános ülését tartja a bíróság

A férfi azóta állandó felügyeletre, gondoskodásra szorul.

Első nyilvános ülését tartotta szerdán a bíróság a brutális kisavasi támadás ügyében. Egy gitáművészt vertek félholtra még 2012 márciusában, minden ok nélkül. Bár a férfi túlélte a kegyetlen bántalmazást, soha nem épül fel. A négy fiatalnak a Debreceni Ítélőtábla előtt kell felelnie.

Első fokon a Miskolci Törvényszék hozott döntést tavaly szeptemberben. Akkor az elsőrendű vádlott 13 év, a másodrendű pedig 12 év fegyházbüntetést kapott, két társukat pedig egy-egy évre próbára bocsátották pártfogó felügyelete mellett. Előbbieket társtettesként elkövetett emberölés kísérletében, a többieket pedig segítségnyújtás elmulasztásban találták bűnösnek.

A kis híján tragédiába torkolló napon a társaság a miskolci Kisavasra ment szalonnát sütni, szórakozni. Különböző fajtájú és töménységű szeszes italt vittek magukkal és sikerült is lerészegedniük. A zenész a szalonnasütő helynél találkozott a számára ismeretlen fiatalokkal, váltott velük pár szót, majd továbbment. Ám az első- és a másodrendű vádlott hirtelen felpattant és utánarohant. A férfi észrevette, hogy futnak felé, ezért menekülni próbált a temetőn keresztül. Az egyik fiatal – az elsőrendű vádlott – azonban utolérte és fellökte, a zenész pedig ráesett egy síremlékre és beütötte a fejét. Ugyanez a fiú ekkor – lábán egy bakanccsal – rugdosni kezdte a fején, illetve a felsőtestén, majd a mellkasát is megtaposta és ököllel többször megütötte az arcát. A bántalmazásba társa is bekapcsolódott.

A férfi képtelen volt védekezni és az eszméletét is elvesztette, de támadói még ekkor sem álltak le, pedig látták, hogy vérzik a feje és hörögve veszi a levegőt.

Nem sokkal később barátaik is odaértek. Ők megijedtek a látványtól. Rákiabáltak társaikra, hogy álljanak le, de ennél többet nem tettek. Visszamentek, gyorsan összepakoltak és elhagyták a helyszínt.

Az elsőrendű vádlott többször azt mondta cinkosának, hogy segítsen neki megölni a férfit, nehogy később elmondja a rendőröknek, hogy ők verték meg. Társa ezután elvette a zenész telefonját, kivette belőle és eldobta a SIM kártyát, majd a sorsára hagyták.

A zenészt több hónapig kórházban kezelték, hosszú ideig kómában volt. Azért élhette túl a támadást, mert viszonylag gyorsan rátaláltak. A férfi azóta állandó felügyeletre, gondoskodásra szorul. Mozgásszervi és idegrendszeri problémák léptek fel nála az elszenvedett agyzúzódás miatt, maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik